Leállt az európai GPS 24 műholdja, 500 méteres tévedéssel dolgozik a rendszer

Napokkal ezelőtt az Európai Unió Galileo navigációs rendszeréhez tartozó műholdak felmondták a szolgálatot, a szakembereknek pedig még mindig nem sikerült megoldaniuk a helyzetet. Így az európai navigációs rendszer egyre pontatlanabbá válik, jelenleg ugyanis 500 méteres tévedéssel dolgozik – számolt be a hvg.hu portál.

A műholdak állapotát jelző weboldalon 26 egységből 24-nél lehet érzékelni a bajt, kettőnél pedig a „tesztelés alatt” állapotjelzés olvasható. A navigációs jelek vizsgálatát elvégző olaszországi Navigation Signal Analysis and Simulation úgy döntött, megvizsgálja, mi lehet a baj, és jó néhány érdekes dolgot talált a Galileo jelében. Például azt, hogy a GPS-jelek egyre pontatlanabbakká kezdenek válni – írja a The Register.

Mindemellett arra is rámutat, hogy bizonyos jeleket teljesen jóként határoz meg a rendszer, holott annak elérése is problémát jelent. A jelenlegi 500 méteres pontatlanság abból ered, hogy a Galileo észre sem vette a benne helytelenül működő elemeket, így hozzá sem kezdett a problémák megoldására.

A Galileót működtető szervezet szerint a rendszer még mindig a tesztelés fázisában van, így egyelőre nem okoz nagy gondot a kiesés, a felhasználókat pedig az amerikai GPS-re terelték át.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?