Jól jöhet a kéztorna a számítógépes munka okozta csuklófájdalmak ellen

A napi többórányi számítógépes munka, valamint az okostelefon- és tablethasználat miatt komoly ártalmak érhetik a kezünk izmait és ízületeit is. Ezek enyhítésére pedig legmegfelelőbb a túlterhelt csuklók, ujjak átmozgatása, amelyekkel megelőzhetjük az olyan elterjedt és fájdalmas problémákat, amilyen a kéztőalagút-szindróma vagy az ínhüvelygyulladás – írja a divany.hu portál.

Amikor a testünk edzésben tartására, tornára, izmaink munkájára gondolunk, valószínűleg egészen ritkán jut eszünkbe pont a kezünk. Pedig kellene, hiszen az utóbbi évtizedben a mindennapok mozgásmintáinak megváltozása a kezünket is érinti. 

Nézzük csak azokat az órákat, amiket a számítógép előtt töltünk: a csuklónk és az ujjaink nem épp természetes pózban ütögetik a billentyűket, nyomkodják és görgetik az egér gombjait. Mint minden kényszertartás, ez is érinti az izmok tónusának megváltozását, és görcsös állapotokat eredményez. Romlik a vérkeringés, az ízületek mozgástartománya csökken, idővel a kisízületekben ízületi kopás és gyulladásos tünetek jelentkeznek. A kezdetben csupán kellemetlen csuklófájdalom, idővel alagútszindrómává vagy ínhüvelygyulladássá is fajulhat. 
 
Megelőzésként elsősorban ergonómiai megoldásokban javasolt gondolkodni: nagyon fontosak a számítógépes munkavégzés helyének helyes beállításai, hiszen például az asztallap magassága meghatározza a váll, a könyök, a csukló pozícióját. Érdemes beruházni gondosan tervezett billentyűzetbe vagy egérbe is, amelyek használatával a természetellenes tartásokat, szögeket próbáljuk minimalizálni. 

Az okostelefonok, tabletek napi többórányi használata szintén problémák forrása lehet. A rengeteg egysíkú ismétlődő mozdulat, a csukló folyamatos erőltetett tartása, ahogyan az eszközt fogjuk, a folyton behajlítva tartott könyök is a felsorolt problémákhoz vezethet. A túlterhelt mutatóujjon pedig artritisz (ízületi gyulladás) vagy úgynevezett pattanó ujj is kialakulhat. Megelőzésként – persze a kütyüzéssel töltött idő csökkentésén túl – igyekezzünk odafigyelni, hogy ne tartsuk megtört szögben a csuklónkat miközben fogjuk az eszközt, igyekezzünk kinyújtani a könyökünket (vagyis ne húzzuk az orrunk elé a képernyőt), valamint amikor csak lehet, használjunk hangalapú szövegbevitelt a gépelés helyett. 

Mindezeken túl persze még valami a segítségünkre lehet: a kéz tornája. Mint minden más káros kényszertartást, ezt is igyekezzünk időről időre megszüntetni, átmozgatni és nyújtani a csukló és kéz területét. Bemutatunk erre egy rövid – és talán irodai környezetben is diszkréten végezhető – gyakorlatsort, de ha csak otthon jut eszünkbe végigcsinálni, már azzal is jót teszünk a kezünknek.

 

Ami az idősebb korosztályt illeti, talán rájuk kevésbé jellemző a számítógép és a képernyők túlzott használata, de nekik is van épp elég bajuk: a korral a szorítóerő hanyatlik, az ujjak kisízületeinek kopása, illetve gyulladása fokozódik, izomgörcsök lépnek fel, és a csuklót érintő betegségek (ganglion, alagútszindróma) is nehezítik a kéz használatát.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?