Kiderült, árt-e a tojás az egészségünknek vagy sem

Az eddigi tanulmányok úgy vélekedtek a tojásról, mint a magas koleszterinszint előidézőjéről, emellett az érrendszer jelentős károkozójaként határozták meg. Ezt követően különböző kutatások cáfolták az állításokat, azonban egy nemrégiben megjelent tanulmány újra a tojás ellen szólt, arra hivatkozva, hogy a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora . A Harvard Medical School szerzője, Emily Gelsomin táplálkozástudományi szakértő utánajárt, mi az igazság – számolt be a divany.hu portál. 

Kutatásukban a szerzők kimutatták, napi három-négy tojás elfogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatát. A kutatás relevanciáján azonban csorbát ejt a tény, hogy mindezt megfigyelések alapján állapították meg, tehát nem sikerült objektíven bizonyítani, hogy a tojásfogyasztás és a szívproblémák között valóban ok-okozati viszony áll fenn. A tudósok hat különböző, az Egyesült Államokban készült felméréssel nyert adatot hasonlítottak össze, amelyek harminc éven keresztül kísérték végig alanyaik táplálkozási szokásait.

A szakemberek nem kizárólag a tojásból származó, hanem a vizsgált személyek által fogyasztott összes koleszterin mennyiségét vették figyelembe, márpedig ennek a nagy része különböző húsokból származott. Mindez arra enged következtetni, hogy a  koleszterin mennyisége és jelenléte sokkal nagyobb hangsúlyt kapott, mint kiváltó okként maga a tojás. Ebből kifolyólag nem mellékes, hogy a feltárt „összefüggés” erőteljesebb volt azoknál, akik nagyobb mennyiségben vittek be telített zsírsavakat, elsősorban disznó- és marhahús fogyasztása révén.

Egy tojás 180 mg koleszterint tartalmaz, ezzel szemben egy 170 gr-os marhahússzeletben, vagyis egy átlagos steak- vagy hamburgerhúsban 140 mg-nyi koleszterin található. Ha el akarjuk kerülni a szívbetegséget és a stroke-ot, nem elég pusztán a tojásfogyasztásból visszavenni. Sőt, a tojástól való félelem helyett sokkal jobb megoldás, ha inkább arra törekszünk, hogy minél több zöldséget-gyümölcsöt fogyasszunk: a növényi fehérjék ugyanis csökkentik a koleszterinszintet, és a telített zsírokat is kontroll alatt tartják.

Ami a tojást illeti, számos olyan hatással rendelkezik, ami pozitívan hat az egészségre: az egyik legjobb természetes fehérjeforrás, rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, például D- és B12-vitamint, ami többek között az agy és a központi idegrendszer működésében játszik szerepet, és nem utolsó sorban kiváló forrása a kolin nevű esszenciális tápanyagnak, ami például a magzat agyának fejlődéséhez fontos.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?