Műfecskefészekkel segítik a fecskéket

A fecskék állományának a száma az ezredfordulót követő első évtizedben viharosan csökkent. Alapvetően az emberektől függ, hogy a füstifecskét és molnárfecskét ismerni fogja-e a következő generáció vagy sem: ha az általuk használt fészkelő helyeket nem óvjuk meg és tartjuk fenn, akkor a fecskék pusztulását és a szúnyogok elszaporodását eredményezzük. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján hívta fel a figyelmet a műfecskefészkek fontosságára, amellyel elősegíthetjük a madarak szaporodását.

Az egyesület szerint a műfecskefészkek olcsón és könnyedén beszerezhető termékek, valamint otthon is könnyűszerrel elkészíthetőek. Fontos tudni, hogy a kétféle sárfészket építő fecskének két különböző fészket szükséges kihelyezni. A molnárfecske ugyanis zárt fészket épít egészen a tető síkjáig, egy apró bejárati nyílással, és elsősorban az épületek eresze alá fészkel, míg a füstifecske nyitottan hagyja fészkét, és általában istállók belsejében helyezi el azt.

A madártani egyesület kulcsfontosságúnak tartja a fecskék „életébe való beavatkozást”, amely nem a romboló emberi tevékenységben merül ki, hanem a természet védelmében, az összhang megteremtésében. A hazai fecskeállomány 2000-2010 között összeomlott, az állománycsökkenés az 50%-ot is meghaladta. Ez az állapot nem tudott visszaalakulni, ugyanis az évek folyamán a klímaváltozás eredményeképpen hatalmasat változott a világ, és ennek egyik súlyos következménye a fecskék lecsökkent állományszámának stagnálása és a mezőgazdasági kártevő rovarok, betegségeket terjesztő szúnyogfajok elszaporodása lett.

A rovarevő fecskék szerepe tehát számottevő, akárcsak a denevéreké, mert ők biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát. Hiányukban ezt környezetszennyező, rosszul elvégzett, mesterséges szúnyogirtással végezzük, az emberi tevékenységnek pedig súlyosan káros hatása van a természetre.

A műfészkek a madarak által készített fészkekhez hasonlóak: alakúk és méretük megegyezik, általában gipszből készülnek, és tartós, biztonságos fészkelő helyet kínálnak a fecskéknek. Lényeges, hogy ugyanoda kerüljenek, ahová a madarak építenék természetes élőhelyüket is, tehát szükségszerű az esőtől védve lenniük. Mivel a molnárfecskékre jellemző, hogy kolóniákban, olykor sok ezres telepekben költenek, tanácsos a műfészkeket is tömegesen, telepesen kihelyezni. Ugyancsak a városlakó molnárfecskékre jellemző, hogy panel- és irodaházak ablak- és erkélybeugróira fészkelnek, így a műfecskefészek, lévén, hogy kellemes látványt nyújt, a városi környezetben is alkalmazható.

Gyakorlati tudnivalók a műfecskefészkekről

Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, ha csak egy-két fészek tevődik oda, ahol évek óta nincs fecske, akkor a fészekfoglalás esélye nulla. Ha istállózott állatok közelében helyezzük el ezeket a fészkeket, akkor a foglalás esélye magasra növekedik, és legmagasabbra akkor nő, ha lakott fészek mellé kerül. Ebből kifolyólag a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azt javasolja, hogy a fészkeket egyesével vagy kis számban, elsősorban lakott istállók közelébe vagy lakott fecskefészkek mellé, kisebb-nagyobb működő fészektelepek bővítésére helyezzük ki, mert ebben az esetben a területen mozgó fecskék látványa odavonzza a fajtársakat, így nagy valószínűséggel a műfészekbe is beköltözzenek a madarak. Visszatelepülésüket az is segíti, ha sárgyűjtőhelyet is létesítünk a fészkek közelében, mert a sár csillogása is vonzza a madarakat.

Mivel a fecskék száma jelentősen csökkent, ésszerű megtartani a már elkészült fészkeket, és nem leverni azokat különböző esztétikai okokra hivatkozva, mert a szúnyogok által terjesztett vírusoktól és az elszaporodott rovarkolóniáktól védenek meg, ha biztosítjuk számukra a biztonságos együttélés lehetőségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?