Éhes jegesmedve kóborolt egy orosz városban

Éhes jegesmedvét láttak kóborolni az oroszországi sarkvidéken fekvő Norilszk külterületén, természetes élőhelyétől több mint 800 kilométerre – írja az MTI. Alexandr Korobkin környezetvédelmi illetékes szerint a kimerült ragadozó vasárnap este jelent meg az észak-szibériai város ipari negyedében.

Szerdán szakemberek érkeztek a városba, hogy megvizsgálják az állatot, illetve döntsenek sorsáról. Norilszk egyébként a világ egyik legélhetetlenebb települése, ahol az év 270 napján hó borít mindent, másfél hónapon át sötétség van, és a mínusz 50 fok is gyakori – írja az Index. Az iparvárosban több mint 40 éve nem láttak jegesmedvét. Egy helyi vadállatszakértő, Oleg Krasevszkij videót készített az állatról, és úgy látta, hogy vizenyősek voltak a szemei, valószínűleg rossz a látása, és emiatt tévedt el.. 

A jegesmedvék egyre gyakrabban bukkannak fel emberlakta területeken Oroszországban, mivel a klímaváltozás és a térség ipari fejlesztései csökkentik élőhelyüket és élelemforrásaikat. A sarki jégtől ilyen távol ugyanakkor ritkán látni az állatokat.

Februárban a helyi hatóságok szükségállapotot hirdettek Novaja Zemlja félszigetén, ahol tucatnyi élelmet kereső jegesmedve jelent meg egy falu közelében, néhány példány pedig be is merészkedett a településre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?