banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Klímaváltozás: ha így folytatódik, a továbbiakban whisky-t sem ihatunk

A skót környezetvédelmi ügynökség júniusban kiadott figyelmeztetése szerint a klímaváltozás apokaliptikus következményei a whisky-gyártásban is megmutatkoznak, ugyanis a globális felmelegedéssel nemcsak állatfajok, erdők és emberek pusztulnak ki, hanem a talajerózió következtében az alkoholgyártáshoz szükséges elemek is megsemmisülnek – számolt be az elobolygonk.hu portál.

Skóciában a tavalyi hőhullám következtében már leállítottak bizonyos lepárlóüzemeket, mert azok majdnem teljesen kifogytak a vízből, a térségben tapasztalt extrém meleg és kevés csapadék miatt a folyók vízszintje annyira lecsökkent, hogy azokból képtelenség volt lepárlókat üzemeltetni.

A családi tulajdonban lévő Glenfarclas lepárló számára például a teljes szeptember kimaradt, ami nagyjából 300 ezer liter whisky-tt jelent. Szakértők szerint a jövőben egyre többször találkozhatnak majd ilyen szélsőséges időjárási helyzettel.

Londonban a héten rendeznek egy konferenciát, amelynek témája a szárazság elleni küzdelem lesz. A találkozót azért hívták össze, mert az előrejelzések szerint idén is hőhullám várható Angliában.

Friss kutatások állítják, hogy a tavaly nyárihoz hasonló hőhullám kialakulásárára 30-szor nagyobb az esély a környezetszennyezés miatt. Néhány előrejelzés szerint, ha nem változik a károsanyag-kibocsátás, akkor 2050-től akár kétévente is el kell viselni majd hasonló forróságot.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?