Tudományos tény: ahogy öregszünk, egyre nehezebben viseljük a másnaposságot

Az etilalkohol az antidiuretikus hormon termelésének befolyásolásával dehidratációt, azaz kiszáradást okoz, ami szájszárazsághoz, illetve fejfájáshoz vezet. Ennek kapcsán a nlcafe.hu arról számolt be, hogy az öregedés is befolyásolja ezt a folyamatot, ugyanis elviselhetetlenebbé teszi a macskajajt.

Tudományosan igazolt, hogy az alkohol egyfajta méreg, tehát, ha megisszuk, a szervezetünk elsődlegesen a méreg hatástalanítására törekszik. A folyamat hatékonyságáért a májban található enzimek felelnek, ugyanis ezeknek köszönhetően válik az elfogyasztott alkohol elsődlegesen acetaldehiddé, majd acetáttá, aztán szén-dioxiddá és vízzé.

Egy pohár alkohol lebontásához nagyjából egy óra szükséges a szervezetünknek, így amíg fiatal szervezetről beszélünk, a folyamat hatékonyan működik. Ám minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb a májban az alkohol hatékony lebontásáért felelő enzim, így ebből kifolyólag a sejtekre káros acetaldehid sokkal tovább időzik a szervezetünkben, mint azelőtt, ami fejfájást, hányingert, szédülést és rossz közérzetet eredményez.

A szervezet lassú regenerálódása is a kor velejárója. Minél előrehaladottabb korban vagyunk, annál több idő szükséges ahhoz, hogy kiheverjünk olyan testi traumákat, mint például egy vírusfertőzés, kemény edzés vagy alkoholfogyasztás. „Az évek előrehaladtával megváltozik a szervezet anyagcseréje, de nemcsak az, hanem az agyban lévő idegsejtek regenerációs képessége is” – idézi a Huffpost George F. Koobot, az amerikaiak alkoholfogyasztási szokásait vizsgáló intézet professzorát. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy bár a szervezet továbbra is képes megküzdeni az alkohol okozta mérgezéssel, a folyamat immár lényegesen tovább tart.

Mindezek mellett az időhiánynak is nagy szerepe van a másnaposság gyötrelmeiben, ugyanis, amíg fiatalabbak vagyunk, kevesebb dolog és kötelesség hárul ránk, azonban, ahogy öregszünk, nem szakíthatunk már annyi időt a napunkból egy görbeeste kipihenésére, mint fiatal korunkban, ugyanis a találkozók, határidős munkák, családi és ház körüli teendők tengerében nem adódik lehetőség rá.

Kapcsolódók

Kimaradt?