Egy kutatás szerint: gyorsan járj, tovább élsz

Nemcsak a gyerekek egészségére van jó hatással a séta, hanem a felnőttek számára is.Ráadásul nem mindegy, milyen tempóban gyalogolunk. A brit Daily Mail ismertette azt a tanulmányt, amely szerint akik gyorsabban gyalogolnak, tovább élhetnek. 

A Leicesteri Egyetem közel 475 ezer ötvenkét év körüli ember egészségi állapotát elemezte 2006 és 2016 között és megállapították: testsúlyuktól függetlenül hosszú évekkel tovább élnek azok, akik gyorsabban gyalogolnak, mint akik lassan.

A tanulmány szerint 86,7 és 87,8 év között volt azoknak a nőknek a várható élettartama, akik gyorsabban sétáltak, míg 72,4 azoknak akik lassan gyalogoltak. A gyorsabban gyalogoló férfiak várható éllettartama 85,2 és 86,8 között volt, míg a lassan sétálóké 64,8 év volt. Ez abban az esetben is fennállt, ha a gyorsan közlekedők jelentős túlsúllyal rendelkeztek. 

A kutatók szerint a tanulmányuk azt bizonyítja, hogy a mindennapos aktivitás valószínűleg fontosabb az egészség szempontjából, mint az, hogy valakin mennyi túlsúly van. 

A témában korábban is születtek eredmények. Már 2011-ben megállapították, hogy a gyaloglás sebessége megbízható előrejelzést adhat a várható élettartamra. 2018-ban pedig a Sydney Egyetem tanulmánya arra világított rá, hogy a gyorsabb sétával a korai elhalálozás esélye ötödével csökkenthető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?