Űrhajóablakra is licitálhatunk az Európai Űrügynökség árverésén

Először árverez el űrben járt vagy űrmissziókkal kapcsolatos tárgyakat az Európai Űrügynökség (ESA), hogy megünnepelje az ember első űrutazásának 58. évfordulóját.

Az ESA égisze alatt működő Spacebrains nonprofit alapítvány a párizsi Artcurial aukciósházat bízta meg, hogy Jurij Gagarin szovjet űrhajós földi indulásának emlékére április 12-én árverezzen el 16 tárgyat, melyek európai emberek űrmisszióival kapcsolatosak. A ritkaságok, amelyekre a Jurij éjszakájának nevezett eseményen lehet licitálni, az ESA kollekciójából származnak, többségük megfordult a világűrben. Mindegyik tárgy egyedülálló, kizárólag ezen az aukción lehet hozzájuk jutni.

Licitálni lehet többek között egy titánórára, amely több mint 200 órát töltött a világűrben, értékét 10 ezer euróra (3,13 millió forint) becsülik. Gazdára vár többek között egy űrbélyeg, melyet a Mir űrállomáson bélyegeztek le, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Kupola nevű, az ESA által gyártott panorámaablaka, valamint az Exomars űrhajó modellje, amelyet a hivatalos gyártó készített.

Az aukciót megelőzően március 30. és április 7. között kiállításon mutatják be a kollekciót Párizsban, az Artcurial épületében. Az árverés bevételével az ESA a Spacebrainst támogatja, melyet azért hívott életre 2018 augusztusában, hogy magánforrásokat vonjon be űrkutatáshoz kötődő projektek finanszírozásába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?