Tiniket fizetett le a Facebook, hogy kémkedjen utánuk

Újabb botrányos ügy derült ki a Facebook piszkos működéséről.

Mint azt a TechCrunch portál nyilvánosságra hozta: 2016 óta tart egy program a Facebookon, amelyik havi 20 dollár értékű utalványokért cserébe fiatalokat és felnőtteket figyel meg egy erre célzott alkalmazáson keresztül.

A Project Titan nevű program applikációja teljeskörű hozzáférést kap a telefonokhoz, így nemcsak a mobilaktivitás adatait, hanem a privát beszélgetéseket, fotókat, böngészéseket és egyebeket is követi.

Hogy tetézzék: az app akkor is gyűjt adatokat, ha a másik megfigyelt alkalmazás titkosítást használ. Még nincs vége: kiderült az is, hogy néha képernyőmentéseket is kell küldeni a Facebooknak az amazonos rendelésekről.

Mint azt Will Strafach biztonsági szakértő elmagyarázta, a Research nevű app, amelyen keresztül kémkedne, szinte teljesen megegyezik a Facebook Onavo Protect nevű VPN-szolgáltatásával, amelyet korábba az App Store-ból kitiltott az Apple, miután a felhasználók tevékenységét követte az alkalmazás.

A Facebook válaszolt a cikkre: mindössze meg akarták érteni a mobilhasználati szokásokat, ehhez pedig sok információ kell. Ezeket nem osztották meg másokkal, és bármikor abbahagyhatják a figyelt felhasználók a programot. A cég ugyanakkor tagadja, hogy a két említett applikáció ugyanaz volna. A programot folytatni fogják - tették hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?