Komoly károkat okozott két kínai hacker

Vádat emeltek az Egyesült Államokban két kínai állampolgár ellen, akik a vád szerint kiterjedt hackerkampányt folytattak a kínai legfőbb hírszerző ügynökség számára, üzleti titkokat és kormányügynökségi információkat lopva el egy tucat országban.

Az állítólagos hackereket – egyiküket „Istengyilkos” fedőnévvel – azzal vádolják, hogy 2006 óta számítógépes hálózatokat törtek fel különböző iparágak, köztük a légiközlekedési és űr-, a pénzügyi, a biotechnológiai olaj- és gáz-, a műholdas és a gyógyszeripar területén. Az amerikai ügyészek szerint a kínai állambiztonsági minisztériumhoz köthető kiberbűnözők ezenkívül az amerikai haditengerészet több mint 100 ezer tagjának nevét, társadalombiztosítási számát és egyéb személyes adatát szerezték meg.

Az ügyészek szerint az állítólagos hackerek több száz gigabájt adatot loptak el, több mint 45 jogi személy – köztük a NASA Sugárhajtású Laboratóriuma (JPL) és a Goddard Űrközpont – számítógépes hálózatát törték fel 12 amerikai államban. A kiberbűnözőket az úgynevezett APT10 nevű hackercsoport tagjaiként, Csu Hua és Csang Si-lung néven azonosították.

Az amerikai igazságügyi minisztérium gazdasági kémkedési ügyeinek több mint 90 százalékában volt érintett Kína az elmúlt hét évben – mondta Rod Rosenstein amerikai igazságügyminiszter-helyettes, aki szerint az üzleti titkokkal kapcsolatos ügyek több mint kétharmada köthető Kínához.

A kínai állam által támogatott szereplők a gazdasági kémkedés legaktívabb elkövetői – jelentette ki Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója az ügy ismertetésekor. Az FBI igazgatója nem nevezett meg „áldozatul esett cégeket”, mindössze a világgazdaság jelentős szereplőiként utalt rájuk.

Kína pénteken elutasította az amerikai vádakat, azt állítva, hogy Washington „a puszta légből állít elő tényeket”. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő az alapvető normák és a nemzetközi kapcsolatok súlyos megsértésének írta le az „indokolatlan vádaskodásokat”, amelyek szerinte ártanak a kínai-amerikai együttműködésnek. Hua képmutatással vádolta az Egyesült Államokat. „Régóta nyílt titok, hogy az Egyesült Államok illetékes hatóságai nagymértékű kiberlopást és lehallgatást folytatnak külföldi kormányokkal, vállalkozásokkal és magánszemélyekkel szemben” – fogalmazott.

A brit külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint az APT10-csoport „rosszindulatú kiberkampányt folytatott, szellemi tulajdont és érzékeny kereskedelmi adatokat célozva Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban”. A hackerek tevékenysége az Egyesült Államokon és Nagy-Britannián kívül Brazíliát, Kanadát, Finnországot, Franciaországot, Németországot, Indiát, Japánt, Svédországot, Svájcot és az Egyesült Arab Emírségeket is érintette.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?