Ennek az oldalnak köszönhetően nincs több vita a fenyőfa díszítésénél

Milyen legyen a karácsonyfa? Kicsi vagy nagy gömbök kerüljenek rá? Milyen színű és mennyi fényfüzér kell a fára? A szaloncukrot, a díszeket vagy a fényfüzért tegyük előbb fel? Megannyi kérdés amely felmerülhet, miközben a családdal fenyőfát díszítünk. A kérdések konfliktusokhoz vezethetnek, amelyek elronthatják az ünnepi hangulatot. Ha nem is minden kérdésre, de néhányra választ ad az alábbi linken elérhető algoritmus, így vélhetően kevesebb vita lesz a fenyőfa körül.

Egy brit biztosító kérte fel a Cardiffi Egyetem egyik matematikusát, dolgozza ki azt az algoritmust, amely megmondja: adott méretű és alakú fenyőre, mennyi égősor és fényfüzér kell. A professzor által  megalkotott oldalon csupán négy kérdésre kell válaszoljunk, hogy megkapjuk a tudományos útmutatást a fenyőfadíszítéshez.

  • Milyen magas a fenyőnk?
  • Milyen a formája? Dús vagy karcsú, esetleg kevés ága van? 
  • Mekkora díszeket teszünk a fára? Kicsit vagy nagyot?
  • Mennyire akarjuk kidiszíteni a fát? Szeretjük a minimalistát, az átlagosat vagy a dúsan megpakoltat?

A válaszaink alapján az algoritmus megmondja, hány dísz és hány méternyi fényfüzér kell a karácsonyfához. Például egy 4 lábnyi (1,20 m) karcsú fenyőfához, amely szerényen díszített 3 méter fényfüzér 19 kicsi vagy 11 nagy dísz kell. Kíváncsiak voltunk, mit tanácsol az algoritmus egy nagy fenyő díszítésekor. Egy 8 láb (2,5 m) magas, dús, gazdagon feldíszített fenyőhöz 37 méter fényfüzér, valamint 400 kicsi 229 nagy gömbre van szükség.

Hogy milyen lesz végül a karácsonyfánk, az természetesen ízlés kérdése, de egy vita esetén akár hivatkozhatunk is a tudományra, tehát a matematikus által megalkotott oldalra. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?