Így ajándékoznak karácsonykor az izlandiak

Könyvvel és forró csokival kuckóznak be karácsonykor az izlandiak, és erre külön szavuk is van: Jolabokaflod. Újabb irigylésre méltó izlandi hagyományt fedezett fel a 24.hu.

A „karácsonyi könyváradatként” fordítható Jolabokaflod szellemében az izlandiak könyvet ajándékoznak egymásnak karácsonyra, majd a kandalló mellett, forró csokit kortyolgatva olvasással töltik a szentestét. A hagyomány a második világháború szűkös éveire vezethető vissza, amikor a papír azon kevés dolog közé tartozott, amire nem vetettek ki importvámot.A karácsonyi szokás egyébként létfontosságú a kis ország könyvkiadói számára: minden év novemberében katalógust küldenek a háztartásokba, hogy az emberek kiválaszthassák a megfelelő ajándékot.

A Jolabokaflod jótékony hatással van az izlandi olvasási statisztikákra is: a Bifröst Egyetem 2013-as kutatása szerint az izlandiak 93 százaléka legalább egy könyvet elolvas évente, míg 50 százalékuk minimum nyolc könyvvel végez 365 nap alatt. Ehhez képest Romániában egy 2011-es felmérés szerint a lakosság 22 százaléka egyáltalán nem olvas.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?