banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A gigászi dinoszauruszok ősének maradványaira bukkantak Brazíliában

Kutatók a késő triász korban élt faj három egyedének rendkívül jó állapotban fennmaradt, teljes csontvázát találták meg.

A Biology Letters című folyóiratban publikált tanulmány készítői a Macrocollum itaquii tudományos nevet adták az újonnan azonosított fajnak, amelynek egyedei jóval kisebbek voltak mint későbbi gigászi leszármazottjaik. A mindössze másfél méter magas és csaknem 90 kilogrammot nyomó dinoszaurusz feje olyan kicsi volt, hogy elfért volna egy ember kezében.

A növényevő, két lábon járó és nagyon hosszú nyakú dinoszaurusz akkor élt, amikor a mai Brazília területe még a Pangaea szuperkontinenshez tartozott.

A három egyed maradványait egymáshoz nagyon közel fedezték fel a kutatók. Az, hogy az állatok együtt haltak meg azt sugallja, hogy valószínűleg együtt is éltek, amiből az következik, hogy a korai dinoszauruszok társas lények voltak.

Az őshüllő csontmaradványainak felfedezése révén egy újabb láncszemmel bővült a dinoszauruszok és azon belül is a sauropodomorphák (hosszú nyakú növényevő dinoszauruszok) evolúciós története.

A kutatók szerint a késő triász kor nori korszakának hajnalából származó fosszíliák nagyon ritkák, ezért a mostani eredményeket minden bizonnyal nagy érdeklőssel fogadja majd a tudományos közösség.

Kapcsolódók

Kimaradt?