Így vegyen rá valakit, hogy igazat mondjon

Mindenki szeretné az igazat, az őszinte válaszokat hallani. Hogyan vegyem rá a lakótársamat, hogy beismerje, megette a maradék pizzámat? Vagy éppen a gyereket, hogy elmesélje, mi történt vele az iskolában. Esetleg a párunkat, hogy mondja el, mi nyomasztja napok óta. Mindennapi helyzetek, amikor szeretnénk, hogy valaki igazat mondjon. Egy nemrég publikált kutatás szerint ehhez elég csupán egy aprócska trükköt bevetni. 

A finnországi University of Tampere professzorai a szemkontaktus hazugságra gyakorolt hatását vizsgálták. A Consciousness and Cognition szaklapban megjelent kutatásban összesen több mint ötven, 19 és 57 év közötti személy vett részt. A kísérlet során a résztvevők egy kétszemélyes számítógépes játékkal játszottak, a kutatók pedig azt tanácsolták a játékosoknak, hogy hazudjanak. Az egymással szemben ülő ellenfeleket egy okostükör választotta el. Amikor a másik játékos lépni készült, a tükör átlátszóvá vált. A kísérletek felében az ellenfél közvetlenül a játékos szemébe nézett, máskor pedig a képernyőt bámulta. Az eredmények alapján csökkent a hazugság esélye, ha a felek erős szemkontaktusban voltak egymással. 

„Ez az első kutatás, amely a szemkontaktus tényleges hatását bizonyítja: nemcsak őszinteséget eredményez, de csökkenti a hazugság esélyét is” – állítja a kutatás egyik szerzője Jonne Hietanen. Figyelmeztet azonban: mivel az eredményeket kísérletek során szerezték, nem vonhatnak le százszázalékos következtetéseket. 

A szakértők szerint nemcsak amiatt érdemes a másik szemébe nézni, hogy őszinteségre bírjuk, hanem arra is következtethetünk, hogy hazudik-e. Amennyiben nagyon kitágul a pupillája, túl mereven, vagy éppen zavartan néz, gyaníthatjuk, hogy hazudik. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?