Öt lépésben felébreszthető a szerelem egy pszichológus szerint

A párkeresésről általában azt gondoljuk, hogy nagyon nehéz feladat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a kiszemeltünk belénk fog szeretni, ahogy arra is számítanunk kell, hogy hiába a sikeres csábítás, az illető nem az a nő vagy férfi, akivel szeretnénk hosszabb távon együtt tölteni az életünket. M. Gary Neuman árulta el, hogy mennyire egyszerű tudományos trükkök állnak a szerelem hátterében.

Az Amerikai Egyesült Államokban élő M. Gary Neuman pszichoterapeuta, íróként is ismert szakember az egyik magazinnak árulta el, hogy nincs semmi bonyolult abban a tudományban, ami a szerelembeesés hátterében áll. Neuman szerint csak öt lépés kell ahhoz, hogy az egyik ember beleszeressen a másikban.

az első lépés, hogy tartsuk fenn a szemkontaktust. A terapeuta véleménye az, hogy a gyengéd érzelmek kiváltásához gyakran annyi is elég, hogy beszélgetés közben ne kalandozzon el a tekintetünk, hanem tartsuk a szemkontaktust. Egy felmérés eredménye szerint azok az emberek, akik szerelmesek egymásba, az együtt töltött idejük 75 százalékában fenntartják a szemkontaktust, amitől sokkal intimebb a kapcsolatuk.

Értékeljük a másikat: Neuman szerint a szerelem minden akadály nélkül kialakul, ha a kiszemeltünk érdekesnek, fontosnak érzi magát velünk. Az a felmérés is ezt bizonyítja, amelyben frissen szakított párokat vizsgáltak meg. Kiderült, hogy az alanyok 48 százaléka azért hagyta el a párját, mert egy idő után egyáltalán nem értékelte a kedvesét. Ha nem követjük el ezt a hibát, akkor egy lépéssel közelebb kerülhetünk a szerelemhez.

Aprócska érintések: egy ölelés, kósza simogatás, vagy más apró érintés is fokozhatja az intimitást. Egy felmérés eredménye is azt mondja ki, hogy azok a párok, akik hétköznap se feledkeznek el az apró érintésekről, sokkal boldogabb kapcsolatban élnek. Az ölelés, de egy kézfogás sokat számíthat a szerelem kialakulásában.

Legyünk figyelmesek: ez minden emberi kapcsolatra igaz, hiszen az emberek szeretik, ha úgy érzik, hogy a beszélgetőpartnerüket érdekli az, amiről beszélnek, de a szerelembeesés esetén különösen fontos, hogy a kiszemeltünk tudja, hogy figyelünk rá, mert akkor könnyebben lesz szerelmes. Amennyiben kérdéseket teszünk fel azzal a témával kapcsolatban, amiről beszél, esetleg együtt érzőn viselkedünk, akkor azt mutatjuk, hogy érdekel a másik gondolata, tapasztalata. Természetesen erről akkor sem feledkezhetünk el, ha már egy párt alkotunk a másik féllel.

Mosoly: álmunkból felkeltve is tudjuk, hogy a mosoly és a nevetés sokkal vonzóbbá tesz a környezetünk számára, azt viszont kevesen sejtik, hogy a mosollyal és a nevetéssel megkönnyítjük azt, hogy a kiszemeltünk belénk szeressen. Neuman úgy gondolja, hogy gyakran a szerelem kulcsa a vidámság, mert ezzel amolyan „főnyeremény” hatást keltünk a másikban, aki sokkal szimpatikusabbnak fog találni, ráadásul a saját kedvünk is jobb lesz a nevetéstől.

Kimaradt?