Napi egy tojás fogyasztásával sokat tehet egészségéért

Minden nap egy tojás az orvost távol tartja? – teszi fel a kérdést cikkében a BBC. Egy közel félmillió embert vizsgáló kutatás szerint igen, napi egy tojás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. 

A tojásfogyasztása az egészséges életmód részévé kell válljon, hangsúlyozzák a szakértők a British Medical Journal egészségügyi szaklapban megjelent kutatásra hivatkozva. „Ez az átfogó kutatás igazolja, hogy a napi egy tojás nemhogy növelné, inkább csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát" – állítja Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem professzora. A 30-79 év közötti embereket vizsgált és kiderült, napi egy tojás 11 százalékkal csökkenti kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. 

Magas koleszterintartalma miatt korábban az orvosok óva intették a betegeket a tojásfogyasztástól, napjaink táplálkozáskutatói azonban inkább bátorítják a fogyasztását. A tojás az egyik legegészségesebb táplálék: magas a fehérjetartalma, gazdag A-, D-, B-, E-, és B12-vitaminban, luteint, zeaxantint és cinket tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet egészséges működéséhez – tájékoztat Dr. Frankie Phillips, a British Nutrition Foundation tagja.

A szakértők napi egy-két tojás fogyasztását ajánlják kiegyensúlyozott étrend részeként. Ha odafigyelünk a bevitt koleszterin mennyiségére – egy egészséges felnőttnek 300 milligram a felső határ – a 180 milligram koleszterint tartalmazó tojás nem jelent kockázatot.

Élelmiszerbiztonsági szempontból, illetve a zsírtartalom megnövekedésének elkerülése érdekében a dietetikusok a főtt tojás fogyasztását javasolják.

Kapcsolódók

Kimaradt?