Mérgező a csoki a kutyáknak – szakértőt kérdeztünk

Még a legkörültekintőbb gazdik eszén is túljárnak a szemfüles kutyusok, ha finom falatokról van szó. Négylábú kedvenceink azonban nem válogatnak, ha ételről van szó, így a számukra mérgező ételeket is befalhatják. Dr. Dósa Gerő állatorvost kérdeztük arról, hogyan hat a csokoládé kedvenceinkre, milyen tünetei, veszélyei vannak a csokoládémérgezésnek.

Milyen hatással van a csokoládé házi kedvenceinkre?

Házi kedvenceink, de főleg a kutyák szívesen fogyasztanak csokoládét. Szeretik az ízét, valamint mert megkívánják a gazdiktól. Ha a kutyusok gyakran látnak minket csokoládét enni, ők is szeretnének belőle, hiszen amit a gazdi eszik, az a legfinomabb. Gyakran maga a gazda jutalmazza csokoládéval a kutyust, hiszen ha őt boldoggá teszi akkor a kutya is élvezni fogja. Sajnos ez nem egészen így van. 

A csokoládé különböző alkaloidokat tartalmaz, amelyek közül a theobromin és a koffein mérgező a kutyák számára. A csokoládémérgezés nagyon elterjedt, akár 20 százalék felett is lehet egyes országokban, annak ellenére, hogy nagyon sok kutyagazdi tudja, nem szabad ezzel etetni kedvenceiket.

Milyen különbség van a csokoládéfajták és élettani hatásuk között?

A theobromin es koffein mennyisége csokoládénként különböző. A fehércsokoládéban alig taláhatóak meg, a tejcsokoládéban is kismértékben vannak jelen, de az étcsokoládéban koncentrációjuk nagyon magas, így kevés fogyasztása is veszélyt jelenthet.

A csokoládé mérgezési potenciálját a benne lévő kakaómennyiség határozza meg. Így a fehércsokoládéban lévő mennyiség nem tud komoly gondot okozni, ellentétben a tejcsokoládéval amelyből 40–50 g/testsúly-kilogrammonként súlyos mérgezést, ennél több pedig akár halált is okozhat.

A feketecsokoládéból vagy főzőcsokoládéból ugyanakkor már 0,5g/kg súlyos tünetekhez vezethet e feletti mennyiség halált okoz. Az állat kora annyiban mérvadó a csokoládé fogyasztásában, hogy a kölykök éhesebbek és kiváncsibbak, tehát nagyobb valószínűséggel falják fel az elérhető csokoládét. Minnél súlyosabb egy kutya, annál kisebb a valószínűsége, hogy számára mérgező mennyiségű csokoládét tudjon bekebelezni.

Milyen tünetei vannak a csokoládémérgezésnek?

A csokoládémérgezes tünetei sokfélék, általában hányással, esetleg hasmenéssel kezdődik röviddel a fogyasztás után. Ezen kivül magas pulzusszám, csökkenő vérnyomás, szivritmuszavarok, valamint magasszintű izgatottság jellemzi a beteget. Ha a mérgezés súlyos, akkor görcsrohamok, majd levertség, kóma és pusztulás állhat fent.

Amint észrevettük, hogy hiányzik a csokoládé, rögtön forduljunk az állatorvoshoz. Az állatorvos hánytatással, perfuzióval, esetenként, nyugtatóval vagy görcsoldóval kezeli a tüneteket.

Hogyan előzhető meg?

A megelőzés nagyon egyszerű: soha ne jusson a kedvencünk csokoládéhoz. Csak a gazdi hanyagsága és figyelmetlensége miatt kerülhet veszélybe a kutya.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?