Megtalálták az első Naprendszeren kívüli holdat?

Csillagászok megtalálhatták az első Naprendszeren kívüli holdat, amely jelentősen nagyobb a Földnél, a Neptunuszhoz vagy az Uránuszhoz hasonló méretű.

A Columbia Egyetem csillagászai a Science Advances folyóiratban mutatták be tanulmányukat az első exohold jelöltről, a Földtől nyolcezer fényévnyi távolságban lévő Kepler 1625b óriás gázbolygó körül keringő holdról. Az óriás gázbolygó a Naphoz hasonló méretű, de az idősebb Kepler-1625 csillag körül kering. Mivel mind a Kepler-1625b, mind holdja gázóriások, nincsenek meg a feltételek élet létezéséhez.

"Ez az első eset, hogy Naprendszerünkön kívüli holdat észleltünk" - hangoztatta David Kipping, a Columbia Egyetem adjunktusa, aki Alex Teacheyvel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble és a Kepler űrteleszkópjai segítségével bukkantak az égitestre. "Ha a Hubble megfigyelései megerősítik észlelésünket, akkor a felfedezés létfontosságú kulcsokat biztosít bolygórendszerek fejlődésének megértéshez, és a szakembereket a holdak formálódásának elméleti újragondolására késztetheti" - tette hozzá a csillagász.

A becslések szerint az exohold az általa kísért bolygó tömegének csupán 1,5 százaléka. Az óriás gázbolygó többszöröse a legnagyobb bolygóként számon tartott Jupiter tömegének. Ez az arány hasonló a Föld és a Hold tömegarányához. "A naprendszer mértékei szerint ez a hold nagy és különös"  - mondta Kipping.

Az exohold nagyobb mint a Naprendszer legnagyobb holdja, a Jupiter Ganymede holdja, amelynek átmérője 5260 kilométer. Az exohold nagyjából akkora, mint a Naprendszer legkisebb gázbolygója, a Neptunusz, átmérője 49 ezer négyzetkilométer lehet. Az exohold nagyjából hárommillió kilométerre kering bolygója körül, ami akkora, mint a Föld és a Nap közötti távolság.

Nem tudni, hogyan keletkezhetett

Kipping és Teachey a naprendszeren kívüli holdat csillagászok által használt tranzit módszerrel fedezték fel, amelyek már mintegy négyezer bolygóra bukkantak a naprendszer kívül. A Kepler-1625 csillag fényességét mérve bukkantak rá átmeneti elhalványodásra, amely akkor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó. majd az exohold elhaladt a csillag előtt.

Mérete miatt a tudósok bizonytalanok abban, hogyan keletkezhetett ez a hold. "Ha megerősítjük létezését, az teljesen átrendezi annak megértését, miként keletkezhetnek a holdak és hogy miből állhatnak" - közölte Thomas Zurbuchen, a NASA misszióvezetője. A kutatók úgy vélik, hogy már a jövő év elején meglesznek a pontosabb bizonyítékaik az exohold létezésére.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?