Ez a szó a boldog párkapcsolat kulcsa

Tapasztalhattuk már, amit a párterapeuták rendszeresen hangoztatnak: nem mindegy, hogyan beszélünk partnerünkkel, a kimondott szó komoly hatással van a párkapcsolatra. A szakértők most kutatással igazolták ezt. Kiderült, egyetlen, rövid szócska képes jobbá tenni a párkapcsolatot. 

Harminc különböző kutatást analizáltak a Kaliforniai Egyetem tudósai, több mint ötezer alany részvételével. A kutatók azokat a párokat hasonlították össze, akik kommunikációjuk során a „mi” szót használták, illetve azokat akik az „én” és „te” szavakat. A részt vevő párok kapcsolatát továbbá több szempontból is megvizsgálták. 

A kutatók kiderítették, sokkal erősebb volt azon párok kapcsolata, akik többes szám első személyben beszéltek, mint azoké, akik önmagukat partnerüktől külön kezelték. Ennek magyarázata, hogy a „mi” szócska az összetartozást, a csapatot, a közös érdekeket jelenti. Jelzi továbbá, hogy a beszélő nemcsak saját, hanem párja boldogságára is gondol. Éppen ezért érhető, hogy a többes szám első személyben beszélő párok között szorosabb a kapcsolat, elégedettebbek életükkel, a problémákat, vitákat hamarabb megoldják. 

 

Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy a párkapcsolatot érintő kommunikáció során az „én” és a „te” szavak helyet a „mi” szócskát használjuk, hiszen a kutatók szerint ez a hosszú és boldog párkapcsolat titka. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?