Volt miniszter: Románia irracionális módon, számolatlanul rendelte az oltóanyagot

Üdvözölte Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által a vakcinabeszerzések ügyében indított bűnvádi eljárást. Az egykori tárcavezető azt állítja, Florin Cîţu döntött a rendelésekről, és az egészségügyi minisztérium véleményének mellőzésével küldték el ezeket az Európai Bizottságnak.

Egy Facebook-bejegyzésben Voiculescu azt írta, a kormányfő elhamarkodott döntései nyomán „Románia teljesen irracionális módon, számolatlanul rendelte a vakcinákat”, a szükségesnél jóval többet, így aztán most milliószámra adja el, illetve adományozza el ezeket, „de nem humanitárius okokból, hanem mert jár le a szavatosságuk”.

„Remélem, hogy a DNA-vizsgálat arra is fényt derít, miként osztották szét ezeket a dózisokat. A románoknak tudniuk kell. Mert ha nem éreznék úgy, hogy folyamatosan hazudnak nekik és becsapják őket, lehet, kicsit jobban bíznának azokban, akik egyre durvábban kérik tőlük, hogy oltassák be magukat” – írta a bejegyzésben.

A volt miniszter felemlegeti, márciusban felrótták neki, hogy ellenezte egy újabb adag koronavírus elleni oltás beszerzését, holott – állítja – egy akkori kormányülésen és egy memorandumban is jelezte, hogy elegendő számú dózis van már készleten, ezért nem indokolt újabbakat rendelni. Voiculescu szerint ebben az esetben is Cîţu döntött a beszerzésről, és bár az oltóanyagot a minisztériumnak kellett kifizetnie, a szaktárca álláspontjának mellőzésével küldték el a rendelést az Európai Bizottságnak.

A DNA kedden közölte, hogy bűnvádi eljárást indított a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban. A vádhatóság tájékoztatása szerint hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódnak, de egyelőre a bűncselekmény gyanújának megalapozottságára irányuló eljárás van folyamatban, így jelenleg nincsenek gyanúsítottjai az ügynek. Az eljárásnak ebben a szakaszában csak bizonyítékokat gyűjtenek annak megállapítására, hogy történtek-e vagy sem bűntettnek minősülő cselekedetek.

(Címlapkép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?