Visszahívják hivatalából a németországi főkonzult, aki érintett Dragnea legújabb büntetőügyében

A kormány pénteki döntése értelmében visszahívják hivatalából Gheorghe Dimitrescu főkonzult, Románia Bonni Főkonzulátusának vezetőjét.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön közölte, hogy újabb bűnügyi eljárást indított Liviu Dragnea ellen, ezúttal befolyással való üzérkedés és tekintéllyel vagy befolyással való visszaélés vádjával, azzal kapcsolatban, ahogyan részt vett Donald Trump amerikai elnök 2017-es beiktatási ceremóniáján – közölte csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

Dragneát, aki az állítólagos bűncselekmények elkövetésének idején a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke volt, azzal vádolják, hogy pártelnöki tisztségét kihasználva befolyással üzérkedett, illetve visszaélt tekintélyével és befolyásával, azzal a céllal, hogy ő vagy mások illetéktelen haszonhoz jussanak. Ugyanabban az ügyben befolyás megvásárlásával vádolják Gheorghe Dumitrescut, aki az állítólagos bűncselekmények elkövetésének idején parlamenti tanácsadó volt.

Liviu Dragnea ezeknek az ügyleteknek köszönhetően foghatott kezet Donald Trumppal | Fotó: Facebook

A vádhatóság szerint Liviu Dragnea 2017 májusa és októbere között felhasználta politikai pártelnöki tisztségéből fakadó tekintélyét és befolyását Gheorghe Dimitrescuval, valamint két másik személlyel szemben, annak érdekében, hogy saját maga és pártja jogtalan előnyhöz jusson egy 100 ezer dollár értékű lobbiszolgáltatás révén, megsértve ezáltal a politikai pártok finanszírozásáról szóló 2006/334-es törvény rendelkezéseit. A szolgáltatást állítólag egy amerikai cég nyújtotta azzal, hogy előkészítette és megszervezte Dragnea találkozóit magas rangú amerikai tisztségviselőkkel.

A lobbiszolgálatás valódi haszonélvezőinek – Dragnea és pártja – eltitkolása céljából a 100 ezer dollárt egy román-amerikai állampolgár tulajdonában lévő New York-i székhelyű cégen keresztül intézték – következtették ki az ügyészek. A cégtulajdonos Romániában visszakapott 100 ezer eurót, többek között egy rokona, valamint Gheorghe Dimitrescu közreműködésével.

A DNA szerint Liviu Dragnea, a Gheorghe Dimitrescutól kapott juttatásokért cserében, 2017 júniusa és júliusa között az ő javára üzérkedett azzal a valódi befolyással, amelyet a külügyminiszter felett gyakorolt, és megígérte, hogy eléri azt, hogy Dimitrescut Románia bonni főkonzuljának nevezzék ki. Ez meg is történt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?