Viharos erejű szélre figyelmeztetnek elsősorban a hegyvidéken

Viharos erejű szélre figyelmeztető másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar magasan fekvő vidékeire.

A szakemberek a péntekről szombatra virradó éjszaka és a szombati nap első felében a jelzett vidékeken (általában 1700 méteres magasság fölött) a széllökések sebessége meghaladhatja a 120-140 kilométert óránként. Az ekként keletkező hóviharok miatt a látási viszonyok rendkívül alacsonyak lesznek.

A következő megyék egyes vidékei érintettek: Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj, Fehér, Szeben, Vâlcea, Brassó, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Kovászna, Buzău és Vrancea.Fotó: AdobeStock

Emellett egy elsőfokú (sárga jelzésű), megerősödő szélre vonatkozó riasztást is kiadtak a meteorológusok, amely a Déli-Kárpátokban és a Keleti-Kárpátok egyes részeire érvényes. A széllökések sebessége elérheti a 70-90 kilométert óránként, az 1500 méter fölötti vidékeken pedig a 90-100 kilométert is.

Az ország más hegyvidékein is megerősödhet a szél, helyenként pedig a déli, a délkeleti és a középső országrészben is lehet heves szélfúvásra számítani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?