banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Verespatak-ügy: tiltott tőzsdei manipuláció miatt tesz feljelentést Ciolacu ellen az USR

Feljelentést tesz a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) és a kanadai hatóságoknál Marcel Ciolacu ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amelynek elnöke szerint a kormányfő tiltott tőzsdei manipulációt követett el. Az USR Ciolacu lemondását követeli.

Az ellenzéki alakulat szombati közleménye szerint Cătălin Drulă pártelnök hivatalosan kérelmezte a kanadai tőzsdei ügyleteket felügyelő intézménynél, hogy vizsgálja ki a Gold Corporation vállalat részvényeivel kapcsolatos esetleges manipuláció gyanúját. Emellett a DNA-nál is feljelentést készülnek tenni. „A tőkepiaci manipuláció azt jelenti, hogy félrevezető, hamis állításokkal megfosztják a pénzüktől az embereket” – magyarázta Drulă, akit az Agerpres idéz.

Az USR közleménye szerint Cătălin Drulă már február 1-jén figyelmeztetett arra, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök és kormánya tagjainak „felelőtlen nyilatkozatai” a párthoz közel álló „okos fiúk” meggazdagodását hivatottak szolgálni. „A Gabriel Resources részvényeinek értéke egész februárban emelkedett a PSD-nek és a PNL-nek a per elvesztésével és 6 milliárd dolláros kártérítéssel riogató nyilatkozatai és vádaskodásai közepette” – érveltek. Az USR szerint a vállalat részvényeinek értéke egy hónap alatt szinte megduplázódott, a részvényesek több mint 300 millió dollár nyereségre tettek szert.

Fotó: Agerpres

Az ellenzéki párt szerint a DNA mellett a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságnak (ASF) és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnek (ANI) is vizsgálatot kellene indítania Marcel Ciolacu ellen.

Egy szombati Facebook-bejegyzésben az USR vezetője Marcel Ciolacu lemondását követelte. „Hogyan tárgyalhatna még bármiről is miniszterelnökként az ország érdekében, miután kiderült, hogy egy bűnszervezet érdekeit képviseli? Egyetlen külföldi partner sem fog megbízni egy olyan kormányfőben, aki tőzsdei csalásba keveredett” – fogalmazott.

A kormány pénteken késő este jelentette be, hogy a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) választottbírósága Romániának adott igazat a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt a Gabriel Resources által indított kártérítési perben. A döntés szerint Romániának nem kell kártérítést fizetnie a pert kezdeményező Gabriel Resources Ltd. és Gabriel Resources (Jersey) vállalatnak.

Reagált Marcel Ciolacu miniszterelnök az ellenzéki pártok vádjaira

Iaşi-i sajtótájékoztatóján Ciolacu azt mondta, miniszterelnökként örül, hogy nem hagy adósságot a következő nemzedékekre, és hogy a kormánynak megvolt az adminisztratív kapacitása megnyerni a pert. „A vádaskodóknak (...) pedig csak annyit mondhatok, hogy máshol van náluk a probléma, és itt patológiára gondolok” – tette hozzá.

Azon vádak kapcsán, amelyek szerint a perrel kapcsolatos nyilatkozataival hozzájárult a Gabriel Resources-részvények árfolyamának mesterséges növeléséhez, a kormányfő rámutatott, nem tartja normálisnak, hogy ilyen vádakra válaszoljon a per megnyerése miatt „történelmi jelentőségű” napon. „Én válaszoljak azoknak a vádjaira, akik 200 milliárdos adósságot hagytak hátra? Úgy tűnik, nem ugyanazon a világon élünk” – nyomatékosította.

Megkérdezték tőle az újságírók, mivel magyarázza azokat a korábbi kijelentéseket, amelyek azt sugallták, hogy Románia el fogja veszíteni a Verespatak-pert. A miniszterelnök azt válaszolta, jómaga csak annyit jelentett ki, hogy a román állampolgárok meg fogják ismerni az igazságot, nem adott ki semmiféle információt vagy dokumentumot, amelyek befolyásolhatták volna a pert. „Világosan elmondtam, hogy minden iratot a média rendelkezésére bocsátunk majd, amint lezárul a per. Milyen tőzsdéről beszélünk itt? Még hogy én játszom a tőzsdén! (...) Hogy nem szégyellik magukat?” – fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?