Valószínűtlen, hogy Romániát váratlanul érjen egy külföldi támadás?

Valószínűtlennek tartja Nicolae Ciucă volt miniszterelnök, nyugalmazott tábornok, hogy Romániát váratlanul érjen egy esetleges támadás. Az egykori vezérkari főnök az Izraelt ért iráni drón- és rakétatámadások kapcsán nyilatkozott. 

Ciucă arra emlékeztetett, hogy ellentétben Izraellel, Románia területén már jelen vannak NATO-csapatok, nem kellene várni azok érkezésére. „A legjobb példa szombat este történt, amikor egy ad-hoc koalíció jött létre. Ha egy koalíciónak képes volt megszerveznie magát és válaszolni két-három órán belül, akkor kijelenthető: Románia, mint NATO tag, minden szükséges biztonsági garanciával rendelkezik" - jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt elnöke, aki arról kérdeztek, mennyi idő alatt lépne közbe a NATO Romániában egy esetleges támadás esetén.

Illusztráció: a Román Haderő Facebook oldala

Ciucă elmondta, jelenleg Románia területén NATO-csapatok állomásoznak, az ország rendelkezik légi rendőrségi válaszképességgel, földi erőkkel, korai figyelmeztetési és megfigyelési eszközökkel. „Koordinált terveink vannak, nincs okunk kételkedni a megfelelő reagálásban. Nagyon nehéz stratégiai meglepetést okozni Romániának. Szinte lehetetlen, hogy hirtelen arra ébredjünk, hogy Romániát éjjel megtámadják és nincs elég idő a válaszlépésekre" - magyarázta a szenátus elnöke. Nemrég Traian Băsescu volt elnök kijelentette: egy invázió esetén 45-60 napig kell kitartani, amíg megérkezik a NATO segítsége.

Ciucă szólt a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetésének kérdéséről is. Mint mondta: Romániában nagyon nehéz megvalósítani egy ilyen lépést, mivel professzionális hadseregről van szó, az ezzel járó összes létező  mechanizmussal. Az ugyanakkor jó ötletnek nevezte, hogy érdemes átgondolni az önkéntes katonai szolgálat megvalósítását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

  

Kapcsolódók

Kimaradt?