Vádat emeltek a moldvaiakat „megvámoló” határőrök ellen

Kenőpénz elfogadása és hivatali visszaélés miatt emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) az országos vámhatóság huszonhét alkalmazottja ellen.

Illusztráció | Forrás: Google Maps

Köztük van a Bihar megyei borsi határátkelő négy határőre, de Iași, Vaslui, Galac és Botoșani megyei határátkelők munkatársait is bíróság elé állítják, mert a gyanú szerint 2021 júliusa és 2022 szeptembere között több alkalommal 20 és 250 euró közötti pénzösszeget kértek a Moldvai Köztársaság és az európai uniós országok között ingázóktól, illetve az árufuvarozóktól.

„A kenőpénzért cserébe a vádlottak megszegték a hivatali kötelezettségüket, és elősegítették a személyek és csomagok határátkelését anélkül, hogy betartották volna a törvényi előírásokat” – olvasható a DNA hétfői közleményében. A kenőpénzért cserébe eltekintettek például a szállítmányok mennyiségének tüzetes ellenőrzésétől, az utasok esetében pedig figyelmen kívül hagyták, ha az iratok nem voltak kielégítőek, vagy ha túllépték az unión kívüli állampolgárok számára megengedett tartózkodási időt.

Az ügyet a Vaslui megyei törvényszék tárgyalja. A DNA emlékeztet arra, hogy február 27-én az egyik galaci gyanúsított beismerte az ellene felhozott vádakat, amiért három év felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rá.

A Bihoreanul hetilap emlékeztett arra, hogy a hatóságok január 17-én tartottak házkutatást és vették őrizetbe a négy Bihar megyei gyanúsítottat. Úgy tudni, hogy a határátlépéskor „kötelező volt” kenőpénzt fizetni annak érdekében, hogy a határőrök eltekintsenek a szabálytalanságoktól. Kiutazáskor kevesebbet kértek a moldovaiaktól, beutazáskor viszont a 250 eurót is elérte a „vámilleték” a borsi határátkelőnél. A Bihoreanul értesülései szerint az ügy felgöngyölítése érdekében a hatóságok beépültek a Moldva–Románia–Németország útvonalon személy- és teherszállítással foglalkozó cégekhez, így videó- és hangfelvételeket iktattak a bizonyítékok közé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?