Újraélesztik a büdösfürdői kezelőközpont projektjét

Minél előbb megnyitnák a nagyközönség előtt a büdösfürdői kezelőközpontot, ennek érdekében újabb egyeztetésre került sor hétfőn a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, Hargita Megye Tanácsa és Csíkszentimre Önkormányzata képviselőinek részvételével.

A büdösfürdői mofetták felújítása a három intézmény közös projektje, a terület átkerült a megyei tanács tulajdonába, az ingatlanban levő termek végleges rendeltetését a kórház illetékesei határozzák meg – közölte Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Közölték, a következő fontos lépések, hogy közművesítsék az épületet és befejezzék, hogy lehessen elkezdeni a tevékenységszervezést. Az épületben egyébként két mofetta található, illetve kialakítanak egy részt a járóbetegek kezelésére is. A manzárdot irodáknak alakítják ki, illetve még a külső tereprendezés is hátra van.

Fotók: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

„Fontosnak tartjuk, hogy természeti kincseinket felhasználjuk az egészségünk megőrzésére, illetve visszaállítására. Ilyen természeti kincs a büdösfürdői mofetta is, az önkormányzatok és a kórház számára is fontos projekt a felújítása és üzembe helyezése a lakosság érdekében. Tavaly is dolgoztunk az engedélyeztetések és az infrastrukturális munkálatok előkészítésén, ezt a munkát folytatjuk. Korábban állami finanszírozással kezdődtek a munkálatok, de a projekt a kormányváltás után nem kapott további támogatást. Csíkszentimre önkormányzata keresett befektetőt, de sikertelenül. A projektet partnerségben folytatjuk, ugyanis a fejlődő megyei sürgősségi kórház perspektívájában látjuk a kezelőközpont helyét” – mondta Borboly Csaba Hargita megye tanácselnök.

„Mivel gyógygáz felhasználásáról van szó, igen komoly engedélyeztetési folyamatok szükségesek. Mint közismert, Romániában az altalajkincsek állami tulajdonban vannak, ezek felhasználása és tudományos bevizsgálása is engedélyköteles. Tehát nemcsak infrastruktúrával kapcsolatos szempontokat kell szem előtt tartanunk” – hívta fel a figyelmet Konrád Judit. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere hozzátette, a jelenlegi mofetták felhasználása mellett elsősorban fizikoterápiás kezeléseket végeznének a központban. Szeretnék, ha az épületben helyet kapna egy általános vizsgáló, orvosi szoba, kezelő, elektroterápiás kezelő, masszázsterem, kinetoterápiára alkalmas helyszín, egy lézer-, illetve egy magnetoterápiára alkalmas terem, továbbá egy galvánfürdőre is igény van. Ezek mellett pedig természetesen az illemhelyeknek és az öltözőknek is helyet kell majd biztosítaniuk.

„Az épület jelenleg az újratervezési fázisban van. A hasznosítás mindenképpen gyógyászati célokat fog szolgálni, ami hatással lesz a turizmus fellendítésére is” – hangsúlyozta a kórházmenedzser.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?