banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Újra megpályázta a pozíciót, Oltean Csongor maradt a MIÉRT elnöke

MIÉRTed teszünk szlogennel tisztújító küldöttgyűlést szervezett szombaton a MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) Marosvásárhelyen. A területi szervezetek képviselői Oltean Csongort bízták meg a MIÉRT elnöki tisztségének betöltésével a következő két évre.

„Hosszas mérlegelés után döntöttem úgy, hogy megpályázom újra a MIÉRT elnöki pozíciót, annak ellenére, hogy tisztában voltam vele, hogy van támadási felület a személyemet illetően. Igen, hibáztam, vállaltam és vállalom a következményeit, nem bújok ki a felelősség alól. De megerősített a döntésemben a MIÉRT-ben tevékenykedő kollégák kiállása, és megbizonyosodtam róla, hogy ennek a csapatnak az élén sok tennivalóm van még a következő két évben” – magyarázta az indulása mögött húzódó okokat Oltean Csongor arra utalva, hogy júniusban ittas vezetésen érték tetten a rendőrök, ezért lemondott az ifjúsági és sportminisztérium ifjúsági államtitkári tisztségéről. A MIÉRT ugyanakkor nem fogadta el lemondását.

Oltean Csongor szerint a MIÉRT az elmúlt négy évben folyamatosan megújult, de tartották a kapcsolatot a régi szervezeti tagokkal is.Forrás: MIÉRT sajtóiroda

„A generációváltás nagyon fontos egy szervezetben, de meggyőződésem, hogy minden generációnak megvan a maga szerepe a közéletben. Nem érdemes átugrani egyetlen generációt sem, csak azért, mert néha nem találják meg velünk a hangot a nagyobb régiséggel rendelkező politikusok. Nekünk, Magyar Ifjúsági Értekezletnek az a dolgunk, hogy felkészült, fiatal politikusokat adjunk az erdélyi magyar közösségnek. Az a dolgunk, hogy megtaláljuk a közös hangot mindenkivel, aki azért dolgozik, hogy jó legyen Erdélyben fiatalnak és magyarnak lenni. A közösségszervezés, az önkéntes munka, a táborok, a képzések, a Politikai Iskola, a fesztiválok is ezt a célt szolgálják. Nekünk az a dolgunk, hogy az erdélyi magyar fiatalokat összekössük és az érdekeiket képviseljük” – vélekedett a MIÉRT elnöke a szervezet közleménye szerint.

Hozzátette, az elkövetkező két év még több munkával jár, ezért a MIÉRT olyan stratégiával készül erre az időszakra, amely gyakorlati előrehaladást hoz majd az oktatási rendszer megreformálásában, az ifjúság itthon maradásának kérdéskörében, illetve a környezetbarátabb társadalom alakításában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A küldöttgyűlés az alapszabályzat módosítása mellett egy olyan határozatot fogadott el, amely egyfajta folytatása a 2018-ban elfogadott politikai programnak, közölték. A következő két évben a MIÉRT részt vesz az RMDSZ családtámogatási programjában, főként a fiatalok munkavállalásával, illetve a fiatal családosok életének könnyebbé tételét célzó javaslatokkal:

  1. A MIÉRT szorgalmazza, hogy a jövőben családbarát intézkedések szülessenek, úgy kormányzati, mint az önkormányzatok szintjén.
  2. A törvénykezés szintjén új alapokra kell helyezni a közoktatást. A MIÉRT szorgalmazza a többszintű érettségi bevezetését, a szak- és duális képzés társadalmi elfogadottságának emelését, a szakoktatás megreformálását, a tanterv átalakítását és a tanórák számának csökkentését.
  3. A MIÉRT célja, hogy a fiatalok merjenek vállalkozni és vállalkozást létrehozni. Ilyen célból támogatja a start-up programok folytatását és kibővítését, valamint inkubátorházak létrehozását kisvárosokban is.
  4. A MIÉRT másik kihívása, hogy a fiatalok tisztában legyenek a környezettudatos életvitel előnyeivel. Ennek érdekében tájékoztató kampányokat szervez, továbbá támogatja a gázhálózat, villanyhálózat kibővítését országos szinten, de tájékoztatást nyújt alternatív környezetbarát rendszerek kiépítéséről is.

A küldöttgyűlésen Pro Organizatione díjakat is kiosztottak, idén Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Szabó Ödön parlamenti képviselő kapta az elismerést. A küldöttgyűlés megnyitó ünnepségén Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, de felszólalt Kovács Levente marosvásárhelyi RMDSZ-elnök, Novák Levente, RMDSZ-ügyvezető alelnök, valamint Frunda Csenge, a MIET alelnöke, a gyűlés házigazdája is.

Kapcsolódók

Kimaradt?