Újra kéri a Kolozs Megyei Tanács, hogy lépjenek a szemétszag ügyében

Felszólítja az illetékes intézményeket Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, hogy lépjenek a Kolozsvár és környékén terjengő szemétszag megszüntetése érdekében. Illegálisan lerakott baromfiürülék a szag forrása a megyei tanács szerint.  Precedensértékű szankciókat követel.

Hivatalos kérést intézett az illetékes intézményekhez Alin Tișe Kolozs megyei tanácselnök, hogy oldják meg a több település lakói által napok óta érzett kellemetlen szagok problémáját.

„A megyei tanács elnöke felszólítja az illetékes intézményeket, hogy tegyék a dolgukat a lakosok által érzett szagok problémájának megoldása érdekében. 2023. szeptember 18-án a Kolozs Megyei Tanács elnöke, Alin Tișe újabb kérést küldött az illetékes intézmények, a Kolozsvári Környezetvédelmi Ügynökség, a Környezetvédelmi Őrség  Kolozs Megyei Felügyelősége és a Kolozsvári Közegészségügyi Igazgatóság figyelmébe, amelyben kifejezetten kéri a legsürgősebb ellenőrzést a polgárok által érzett szagokat okozó anyagok tárolási területén” – olvasható a Kolozs Megyei Tanács hétfőn küldött közleményben.

Illusztráció | Fotó forrása: AdobeStock

Az említett intézményeknek küldött levélben kifejezetten kérik, hogy „a lehető leghamarabb keressék fel a telephelyet, hogy meggyőződjenek mind a működésről, mind a szag forrásáról, de mindenekelőtt a lerakóban tárolt anyagok illegalitásáról, arról, hogy nem rendelkeznek a tároláshoz szükséges engedélyekkel, és ennek következtében azonnal állítsák le a baromfiürülék szállítását, valamint alkalmazzanak precedensértékű szankciókat”.

Az idézett forrás szerint 2023. szeptember 17/18-án éjszaka a Transavia folytatta a tevékenységéből származó anyag (baromfitrágya) lerakását és kezelését a területen, ami szeptember 18-án a nap első felében Kolozsváron is érezhető kellemetlen szagokat generált, és e tevékenységet fényképek is tanúsítják.

„Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen üzemeltető megpróbálja félrevezetni a hatóságokat, és folytatja az anyag lerakását az éjszaka folyamán. Amíg a forrást nem sikerül valóban azonosítani, és más forrást lehet megnevezni, mint a szag okozóját, addig nem lehet elrendelni a szükséges intézkedéseket az ok megszüntetésére, és a hatások továbbra is fennmaradnak” – mondta Alin Tișe, Kolozs megyei tanácselnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?