Újabb erdősítési kampány indult az országban

Újabb erdősítési kampányba kezdett szerdán a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium, amelyre mintegy másfél milliárd eurót fordítanak az uniós helyreállítási alap Romániának szánt forrásaiból.

A kampányt Olténiában, a Duna árterülete közelében található Dabulesti város határában kezdték el több száz akác elültetésével, Klaus Iohannis államfő, Florin Cîțu miniszterelnök és Tánczos Barna, a tárca vezetője részvételével.Fotó forrása: Facebook/Tánczos Barna

Az elnök rámutatott: Olténiában 3500 hektárnyi területet erdősítenek be, hogy megkössék a homokos talajt, a térségben ugyanis – ahol a Duna szabályozása miatt elmaradtak a rendszeres áradások – a sivatagosodás jelei mutatkoznak, ezért sürgős beavatkozásra van szükség, mert évente több mint ezer hektárnyi termőföld tűnik el.

„Azért szerettük volna a helyreállítási alap finanszírozásával megvalósuló faültetést Olténiában kezdeni, mert úgy gondoljuk, hogy ezt a támogatási forrást azokra a területekre kell befektetnünk, ahol az erdősítés valóban megoldást jelenthet a természeti jelenségek nyújtotta kihívásokra. A terv az, hogy Dolj megyében az erdős területek arányát a két világháború közöttire emeljük, hogy a megye területének legalább 14 százalékát ismét erdő borítsa. A kommunizmusban a több ezer hektárnyi területen történt erdőirtások eredményeként ez az arány 11 százalékra csökkent. A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium erőfeszítéseinek köszönhetően 12 százaléknyi területet tesznek ki a Dolj megyei erdők, és az ültetéseket folytatjuk!” – jelentette ki Tánczos Barna az RMDSZ hírlevele szerint.

Az Országnyi erdő elnevezésű, tavalyi erdősítési projekt megvalósítása után idén újabb ötvenmillió facsemetét fognak elültetni. Az erdősítés a klímaváltozás megfékezését, egy egészséges, tiszta környezet megteremtését is szolgálja, ezért a bukaresti hatóságok jelentős összeget szánnak az uniós helyreállítási alapból Románia újraerdősítésére – magyarázta Iohannis.

Cîțu szerint Románia területének 29 százalékát borítja erdő, míg az európai átlag 38 százalékos. A miniszterelnök elmondta: az országos helyreállítási terv egyik célkitűzése az, hogy Romániában az erdős területek aránya meghaladja az európai átlagot.

Kapcsolódók

Kimaradt?