Törvénymódosítás: politikai funkció lesz a prefektusi megbízatás

Politikai tisztséggé alakította a prefektusi tisztséget szerdai ülésén a kormány. A közigazgatási törvénykönyv rendeleti módosítását Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter kezdeményezte

A miniszter közölte: a közigazgatási törvénykönyvet módosító kormányrendelet egyrészt az RMDSZ által javasolt, és a kormányprogramban leszögezett célkitűzéseknek tesz eleget, másrészt az Európai Bizottság kérésére ad választ. Az EB többször is kérte Romániától, hogy világosan határolja el a prefektusok politikai és szakmai szerepét.

„A prefektusokat és alprefektusokat a kormányzó politikai alakulatok nevezik ki. Ezzel szemben az eddigi előírás szerint nem lehetnek párttagok, és közalkalmazottaknak kell lenniük. Az utóbbi követelményt a legtöbb esetben átjátszotta mindenki. Ezért volt szükség arra, hogy a prefektusok és alprefektusok kinevezését átlátható követelményrendszerhez kössük, hatáskörüket tisztázzuk” – idézte az RMDSZ hírlevele a tárcavezetőt.Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter | Fotó: rmdsz.ro

A módosítás értelmében a megyei kormánymegbízottak (prefektusok) és helyetteseik (alprefektusok) közjogi méltóságok, akik a kormánypártok javaslatai alapján foglalhatják el pozícióikat, és ekként párttagok is lehetnek. Hogy az intézmények politikai és adminisztratív szerepét elválasszák, létrehozzák a megyei prefektúrákon a főtitkári állásokat, amelyeket vizsgát tett magas rangú köztisztviselők tölthetnek be – őket nem politikai nevezik ki, pártsemlegesnek kell lenniük, és hasonló lesz a jogállásuk, mint a helyi és megyei önkormányzatoknál a jegyzőké.

A tisztségben lévő prefektusok és alprefektusok 30 napig megőrizhetik eddigi, magas rangú köztisztviselői szerepkörüket, ezt követően módosul jogállásuk az új rendelkezés szerint.

A prefektusi tisztségek elosztásáról a kormánykoalíciót alkotó pártok, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és az RMDSZ felfüggesztette a tárgyalásokat, ameddig a megyei kormánymegbízottak jogállását nem módosították, Várhatón a hét második felében születik megegyezés arról, hogy melyik párt, melyik megyében álíthat prefektust, illetve alprefektust. Egyelőre abban állapodtak meg, hogy kinek, hány tisztség jut.

Kapcsolódók

Kimaradt?