banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Források: nem tudtak megegyezni a kormánymegbízotti tisztségekről a koalíciós pártok

Elakadtak hétfőn a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői közti tárgyalások a prefektusi és alprefektusi tisztségekről, mert nem tudtak meggyezni a megyei kormánymegbízotti funkciók elosztásáról – írta politikai forrásokra hivatkozva a Digi24 az internetes felületén.

A beszámoló szerint a pártvezetők két óra megbeszélés után eredmény nélkül álltak fel a tárgyalóasztaltól azzal, hogy szerdán folytatják a tanácskozást.

A koalícióban részt vevő pártok politikai súlyuk alapján kapának több vagy kevesebb prefektusi és alprefektusi tisztséget. E szerint a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 23 prefektusa és 47 alprefektusa, a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjénak (USR–PLUS) 14 prefektusa és 28 alprefektusa lenne, míg az RMDSZ-t 5 prefektusi és 10 alprefektusi poszt illetné meg.

A megbeszélések azért akadtak meg, mert bizonyos megyékben a kormány területi képviseletét valamennyi párt részben vagy teljesen magáénak szeretné, vagy nem tudtak megegyezni abban, hogy kié legyen a prefektusi, illetve a helyettesi funkciók. Ezek közé tartozik például Kolozs, Szeben, Temes, Konstanca vagy Iași megye.Nem tudtak megegyezni | Fotó: presidency.ro

Ludovic Orban volt kormányfő, a képviselőház jelenlegi elnöke a PNL részéről azt javasolta, hogy a liberálisoknak azokban a megyékben legyenek prefektusaik, amelyekben a megyei önkormányzati elnök is az ő emberük, így biztosítva jó együttműködés a kormány és a helyi közigazgatás között. Ezt nem fogadta el az USR–PLUS, amely sorshúzást javasolt: e szerint az első körben a PNL, utána a két kisebbik koalíciós párt választott volna megyét, a második körben pedig a liberálisok két-két megyét választottak volna, ők és az RMDSZ egy-egy megyét jelölhettek volna meg.

A tárgyalásokon részt vevő források azt nyilatkozták, hogy az RMDSZ azokban a megyékben szeretett volna kormánymegbízotti tisztségekhez jutni, amelyekben nem szerzett vezetői pozíciókat a megyei önkormányzatokban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?