Több tízezer AstraZeneca-vakcinát semmisíthetünk meg, mert lejár az oltóanyagok szavatossági ideje

Mélyponton az oltási kampány Romániában: olyannyira lecsökkent a lakosság oltási kedve, hogy várhatóan 35 ezer vakcinát fogunk megsemmisíteni, mert nem sikerül a szavatossági idő lejárta előtt felhasználni azokat. Közben további oltóközpontokban szünetel a tevékenység, újabb oltópontokat zártak be.

Várhatóan 35 ezer olyan AstraZeneca-oltóanyagot fognak megsemmisíteni Romániában, amelynek június 30-án lejár a szavatossági ideje – jelentette be csütörtökön Valeriu Gheorghiță, az országos oltási kampány koordinátora.

Hozzátette, negyvenöt oltóközpont ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét, további 136-nál pedig csökkentették az oltópontok számát. Valeriu Gheorghiţă szerint így több mobil oltócsapat tud majd kiszállni a vidéki településekre.

A katonaorvos azt is elmondta, hogy 314 oltóközpont rövidebb nyitva tartásra vált, az eddigi napi 12 óra helyett hat vagy akár négyórás nyitva tartással fognak működni. Azt is mérlegelik, hogy bizonyos oltóközpontok hetente egy, két vagy három napra zárjanak be, hogy még több mobil csapat tudjon vidéken oltani – magyarázta.

Gheorghiţă azt is elmondta, arra számít, hogy a hideg idő beálltával, amikor az emberek inkább zárt térben tartózkodnak, ismét nőni fog a koronavírusos megbetegedések száma Romániában, és csak oltással kerülhető el, hogy az esetszám-növekedés jelentős legyen.

Hozzátette, az oltásnak megelőző szerepe van, nem kell megvárni vele az újabb megbetegedési hullámot. A hatóságok és a polgárok közös erőfeszítésének köszönhetően jelenleg jó a járványhelyzet Romániában, ahhoz azonban, hogy ez stabil és tartós legyen, megfelelő szintű átoltottságra van szükség – jelentette ki.

Mint ismert, korábban Románia azt a célt tűzte ki maga elé, hogy június elsejéig ötmillió beoltott lesz az országban. Ezt az átoltottságot még a mai napig nem értük el.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?