Több mint tízezer menedékkérés tavaly – A legtöbb bangladesi és szíriai állampolgároktól

Romániában a legtöbb menedékkérelem bangladesi és szíriai állampolgárok részéről érkezett tavaly a Bevándorlási Főfelügyelőség pénteken közzétett adatai szerint. Több mint tízezer kérvényt nyújtottak be.

A Bevándorlási Főfelügyelőség pénteken közzétett adatai szerint tavaly 10.157 menedékkérelmet regisztráltak, a legtöbbet bangladesi és szíriai állampolgárok nyújtották be, írja az Agerpres. Az intézmény közleménye szerint a menedékkérők között voltak pakisztániak, nepáliak és Srí Lanka-iak is.

A főfelügyelőség hat regionális menekültközpontot működtet az országban: Temesváron, a Máramaros megyei Nagysomkúton, a Suceava megyei Rădăuţi-on, Galacon, Giurgiuban és Bukarestben. Ezekben a létesítményekben szállásolják el a tartózkodási engedélyük lejártáig azokat a külföldieket, akik a román állam védelmét kérték, de nem tudják eltartani magukat. A hat központ teljes befogadóképessége 1100 férőhely, és további 262 férőhellyel bővíthető. Tavaly a temesvári központhoz 8295, a bukarestihez 1128, a Máramaros megyeihez 245 és a giurgiuhoz 242 elhelyezési kérés érkezett.

Fotó forrása: a Bevándorlási Főfelügyelőség Facebook-oldala
A főfelügyelőség tájékoztatása szerint a múlt évben 1500 külföldi vett rész az integrációjukat segítő programokban, főként szíriaiak, szomáliaiak, afgánok, ukránok és irakiak. Az intézmény arról is beszámolt, hogy 2023-ban a temesvári sürgősségi tranzitközpontban 219 személy kapott segítséget a Bevándorlási Főfelügyelőségtől, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettől (IOM), 241 személyt pedig áttelepítettek más országokba: 193-at Norvégiába, 24-et az Egyesült Királyságba, 23-at Hollandiába, egyet Kanadába.

A temesvári sürgősségi tranzitközpont azoknak a menekülteknek biztosít ideiglenes menedéket, akiknek sürgősen el kellett hagyniuk azt az országot, ahol először menedéket kértek, vagy azért, mert fennáll a veszélye annak, hogy visszaküldik őket abba az országba, ahol üldözik őket, vagy azért, mert embertelen és veszélyes körülmények között éltek. A központ biztosítja a védelmüket addig, amíg más országba nem telepítik őket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?