Több mint ötmillió eurós kárt okozott egy uniós pénzek elsikkasztására szakosodott bűnszervezet

Európai uniós és román állami alapokat érintő csalással és pénzmosással gyanúsított bűnbanda felszámolásán dolgozik a rendőrség szervezett bűnözés elleni temesvári egysége (BCCO) az Európai Ügyészség (EPPO) egyik munkatársának irányításával.

Rengeteg készpénzt is lefoglaltak | Forrás: a Román Rendőrség Facebook-oldalaA keddi akció keretében 160 helyszínen tartanak házkutatást Romániában és Ausztriában, többek között közintézmények székhelyén és közalkalmazottak lakhelyén is – közölte a Román Rendőrség.

A tájékoztatás értelmében mintegy harminc személyt kísérnek be kihallgatásra. A gyanú szerint a bűnbanda tagjai 2017-től több mint 150 fiktív céget hoztak létre, amelyek révén jogtalanul európai uniós alapokhoz jutottak, illetve a hazai költségvetésből származó támogatásokban részesültek. Többnyire a vállalatok tevékenységéhez szükséges különféle gépek, felszerelések, javak vásárlására igényeltek támogatást, amelyhez ugyancsak általuk ellenőrzött, a valóságban semmiféle tevékenységet nem folytató cégek állították ki a beszerzést igazoló, többnyire hamis iratokat.

Az esetek többségében a beszerzettként feltüntetett gépeket/javakat valójában nem vásárolták meg, vagy ugyanazokat a gépeket/javakat több projektben is használták, például a sorozatszámuk vagy színük megváltoztatásával.

A jogtalanul megszerzett pénzt rendszerint bankautomatákból vették fel a bűnbanda vezetőihez közel álló személyek, majd más magán- vagy jogi személyek használták fel az összegeket különféle javak és szolgáltatások megvásárlására. Az eddigi becslések szerint a bűnbanda által okozott kár értéke meghaladja az 5 millió eurót.

Kapcsolódók

Kimaradt?