Több mint harmadával esett vissza az útlevéligénylések száma tavaly Hargita megyében

Jelentősen csökkent tavaly az új útlevelek kibocsátására vonatkozó kérelmek száma Hargita megyében is: 2020-ban az azt megelőző év adatihoz képest csak 65 százalékos igénymennyiségnek tettek eleget. Nőtt azonban a külföldi diplomáciai képviseleteken igényelt útlevelek száma – közölte a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal. Az intézmény természetesen a koronavírus-világjárvány okozta utazási korlátozások számlájára írja a szokatlan adatokat.

Tavaly összesen 3816 útlevélkérelmet iktattak az illetékes Hargita megyei hivatalnál, ezek közül 941 esetben egyszerű ideiglenes útlevelet igényeltek, míg 2875 személy egyszerű elektronikus útlevelet szeretett volna kiállíttatni. Tavaly 7151-gyel kevesebb útlevélkérelem érkezett a hivatalhoz, mint 2019-ben, ez 65,2 százalékos visszaesést jelent.

A tavalyi igénylések közül 249-et a székelyudvarhelyi és a maroshévízi kihelyezett irodában iktattak, ez 1159-cel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ehhez az is hozzájárult, hogy a szükségállapot és a vészhelyzet bizonyos időszakában felfüggesztették a működésüket.

Külföldön élő román állampolgárok is igényeltek útlevelet Hargita megyében tavaly, szám szerint 78-at, ez 72-vel kevesebb, mint 2019-ben. Ugyanakkor szembetűnő adat, hogy tavaly 2072 olyan elektronikus útlevél kiállítására vonatkozó kérés futott be a Hargita megyei hivatalba, amelyeket Románia valamelyik diplomáciai képviseletén, nagykövetségeken, konzulátusokon igényeltek. Ez 1291-gyel több, mint 2019-ben és 62,3 százalékos növekedést jelent, amelynek oka szintén az utazási korlátozások bevezetésében keresendő.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?