Harmadára csökkent a háromszéki útlevéligénylések aránya

A koronavírus-járvány és a szigorítások ellehetetlenítették a háromszékiek külföldre történő utazási szokásait. Ez visszatükröződik abban is, hogy idén 60 százalékkal kevesebb útlevelet igényelt a lakosság, derül ki a Kovászna megyei prefektusi hivatal adataiból.

Ez szerint az év első nyolc hónapjában Háromszéken mindössze 3500 új útlevélre volt igény, szemben az előző év hasonló periódusával, amikor 9300 új utazási okmány kiállítását kérték.

A prefektúra alárendeltségébe tartozó megyei útlevélosztályt az elmúlt években, nyáron rendszerint megrohamozták az utazni vágyók vagy a külföldön dolgozó, de útlevél cserére kényszerülők. Idén viszont a koronavírus-járvány és a körülményes utazási feltételek miatt elmaradt ez a roham, a korábbi kérésmennyiség alig egyharmadát kellett feldolgoznia az útlevélosztálynak.

A Kovászna megyei prefektúra felhívja az érintettek figyelmét, hogy aki útlevelet szeretne készíttetni vagy cserélni kérjen online időpontot a kormányhivatal holapján keresztül, illetve a www.ghiseul.ro platformon keresztül online is befizetheti a szükséges illetéket.

A kormányhivatal közleménye rámutat: a háromszékiek élnek az online időpontfoglalás lehetőségével, ám még senki nem használta a ghiseul.ro oldalt, hogy azon keresztül befizesse a szükséges illetéket.

(Címlapkép forrása: Shutterstock)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?