FRISSÍTVE - Tárgyalások és találgatások: marad-e kormányon az RMDSZ?

Bukaresti sajtóértesülések szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége arról egyeztetett, hogy kizárják az RMDSZ-t a nagykoalíciós kormányból. A Digi24 szerint a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztériumra a liberálisoknak, a környezetvédelmi tárcára pedig a szociáldemokratáknak fáj a foguk. Ugyancsak körvonalazódik az is, hogy a két nagy román párt közötti protokollumba foglalt rotációs kormányfőváltással egy időben csökkentik a minisztériumok számát, így megszüntetik a Novák Károly Eduárd által eddig irányított sportminisztériumot. FRISSÍTÉS: Kelemen Hunor a csütörtök délutáni koalíciós megbeszélés megelőzően annyit mondott a sajtónak: az RMDSZ-nek most nincs oka kilépni a kormányból, nincs is ilyen szándékuk. 

Marcel Ciolacu PSD- és Nicolae Ciucă PNL-elnök szerda este arról is tárgyaltak, hogy az RMDSZ-t kizárják a végrehajtó hatalomból, mert a Szövetséghez három tárca tartozik, plusz a miniszterelnök-helyettesi tisztség, ami rendkívül vonzó a másik két párt számára – írja a Digi24.

A hírtelevízió emlékeztet, az RMDSZ, a PNL és a PSD viszonya a kormányváltásról és a kormányprotokoll újratárgyalásáról szóló tárgyalások kezdete óta jelentősen romlott, és miután a két nagy román párt a parlamenti szavazáson úgy döntött, hogy az RMDSZ-t az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) vezetőségi tisztségei nélkül hagyja, a Szövetség maga lebegtette meg kormányból való kilépés lehetőségét.

Fotó: Agerpres

A PNL és a PSD egyébként az RMDSZ támogatása nélkül is rendelkezik a következő Ciolacu-kabinet beiktatásához szükséges parlamenti többséggel, azonban maga a PSD-elnök jelentette ki két napja, hogy az RMDSZ-szel közösen kormányoznak tovább.

A tárgyalások több fordulóban csütörtökön is zajlanak, és mivel hivatalos információ egyelőre nem látott napvilágot a tárgyalóteremben született megállapodásokról, a román sajtó csak a szivárogtatásokból és belső forrásokból kapott információkból táplálkozhat.

A Maszol megpróbált hivatalos álláspontot kérni, ám azt a választ kaptuk, erre csak a tárgyalások lezárultát követően lesz lehetőség.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a csütörtök délutáni koalíciós tárgyalások megkezdése előtt a Hotnews hírportál kérdésére csak annyit közölt, hogy „jelenleg az RMDSZ-nek nincs oka kilépni a kormányból és nincs is ilyen széndék".

A Digi24 ugyanakkor megjegyezte, az RMDSZ kormányból való eltávolítására vonatkozó számítások tisztán választási jellegűek. Lucian Bode PNL-főtitkár főtitkár szerint ugyanis a liberálisok legalább 5 százalékkal többet szereznének a felméréseken, ha engednének a közvéleményben az utóbbi időben megnyilvánuló nacionalizmus hullámának, és kizárnák az RMDSZ-t kormánykoalícióból.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?