Szerdán vizsgáznak a pedagógusok a rendes állásokra

Országos viszonylatban 34 120 tanár vizsgázik szerdán a korábban meghirdetett rendes tanári állásokra, a jelentkezők közül 5190-en az idei évfolyam végzősei. Az Oktatási Minisztérium által közölt információk szerint a megmérettetés 9 órakor kezdődik az ország 118 vizsgaközpontjában.

Az úgynevezett címzetes tanári állásokra a járványügyi szabályok betartása mellett vizsgáznak. A pedagógusoknak már 8 óra 15 perckor a vizsgateremben kellett tartózkodniuk, és a tételek kézhez vétele után négy óra áll rendelkezésükre, hogy kidolgozzák azokat. Kivételes esetekben, például látássérült vizsgázók számára az időtartam kitolható egy vagy két órával.  

A rendes tanári állásokra 122 tantárgyból vizsgáznak, a tételeket és a javítási útmutatókat 16 órakor teszik közzé a subiecte.edu.ro oldalon. Az eredményeket július 27-én közlik a tanfelügyelőségek székelyén, valamint a titularizare.edu.ro oldalon. Az óvásokat az eredmények kifüggesztése után, még aznap 21 óráig, illetve 28-án délig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A végleges eredményeket augusztus 3-án teszik közzé.

Amint Kallós Zoltántól, az Oktatási Minisztérium államtitkárától megtudtuk, 1605 pedagógus kérte a tételek magyar nyelvű fordítását, a legtöbben, 532-en óvónői állásra pályáznak, 273-an tanítói katedrára, 147-en magyar nyelv és irodalom tanári állásra.

„Szembetűnő az, hogy például fizikából nagyon kevesen jelentkeztek a meghirdetett állásokra, országos szinten csak 14 jelentkező kérte a tételek magyar nyelvre való fordítását. Azt eddig is tudtuk, hogy a reáltantárgyak esetében rövid időn belül gond lesz a humánerőforrással. Egyébként informatikából is rendkívül kevesen, mindössze 15-en jelentkeztek” – mutatott rá az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy ezek a számok csak a beiratkozottakét mutatják, nem biztos, hogy mindannyian meg is jelennek a vizsgán.

A rendes tanári állás megszerzéséhez a jelentkező pedagógusnak el kell érnie legalább a 7-es osztályzatot, míg a helyettesítői tanári álláshoz az 5-öst. Idén egyébként nem tartják meg a gyakorlati vizsgákat, illetve a tantermekben való órahallgatást.  

A sikeresen vizsgázó oktatókat a megszerzett osztályzatuk alapján helyezik ki a szabad katedrákhoz, a legmagasabb osztályzat előnyt élvez. A helyek leosztását augusztus 4-én és 5-én bonyolítják le a tanfelügyelőségek, amely nyilvános és online is követhető.

Az országban 4814 rendes oktatói állást hirdettek meg, 3500-at városokban, 1314-es pedig falvakon. A legtöbb poszt romántanári katedrára (1103), román nyelvű elemi osztályos tanítói állásra (828), valamint hangszeroktatói állásra (310) elérhető.

(A címlapkép illusztráció | Fotó: Gábos Albin)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?