Szakszervezet: Az államelnök fizetésének 23 százaléka legyen a kezdő pedagógusok bére!

A kezdő pedagógusok bére egyezzen meg a mindenkori államfő fizetésének 23 százalékával, a tanárok bére pedig a szakorvosokéval, javasolja a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI).

A szakszervezet többek között két fontos alapelvet támogat, amelyeknek meglátásuk szerint az oktatási bértábla alapjául kell szolgálniuk: a kezdő pedagógus bérének a gazdaság bruttó átlagfizetéséből kell kiindulnia, vagy a román elnöki juttatás 23%-val kell megegyeznie;
az egyes fokozattal, 25 éves tanítási tapasztalattal rendelkező tanár fizetésének hasonlónak kell lennie, mint egy szakorvosé.

Fotó: Pexels

Az elnöki adminisztráció szerint 2023. szeptember 30-án Klaus Iohannis államelnök bruttó fizetése 24 960 lej volt. Ha egy kezdő tanár az elnöki juttatás 23 százalékát kapná, az körülbelül bruttó 5740 lej lenne, számolta ki az Edupedu oktatási szakportál.

A kezdő tanári fizetés az oktatási rács referenciabére, és ez az alapja a rendszer összes fizetésének. Az összes alkalmazott fizetése ezen, valamint az egyes beosztásokhoz, tanári fokozathoz és szolgálati időhöz tartozó együtthatók értékén alapul.

A nettó fizetés a bruttó fizetésnek csupán 58 százaléka, a többi adó és járulék.
2024 januárjától egy kezdő tanár alapfizetése 6080 lej, az emelést februárban fizették ki. Júniusban az emelés eléri a 6446 lejt. Az emeléseket az általános pedagógussztrájkkal harcolták ki, nem a kormány önkéntes döntésének eredménye.

A tanárok képviselői szerint február 6-án informális találkozót tartottak a munkaügyi minisztérium vezetőségével és a Világbank képviselőivel, az új bértörvényről tárgyaltak, és ezeket az alapelveket szorgalmazták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?