Sürgette a schengeni csatlakozás jóváhagyását Klaus Iohannis

A schengeni-övezethez való csatlakozás továbbra is Románia egyik fő politikai célkitűzése, annak dacára, hogy az egészségügyi válság miatt komolyan sérült annak működőképessége – mondta Klaus Iohannis államfő az Európai Néppárt EP-frakciója által szervezett, Beszéljünk Európa jövőjéről című vitán, amelyhez online csatlakozott.

„Ami a Schengent illeti, az egészségügyi válság és az egyes tagállamok által hozott intézkedések következtében a schengeni térség működőképessége nyilvánvalóan komoly sérüléseket szenvedett. A schengeni-övezethez való csatlakozás azonban továbbra is Románia egyik fő politikai célkitűzése, és része annak a kötelezettségvállalásnak, amelyet országunk az EU-csatlakozási szerződésben tett” – húzta alá az elnök.Klaus Iohannis az online konferencián | Fotó: presidency.ro

Iohannis kijelentette, Románia már több mint tíz éve eleget tesz a csatlakozási követelményeknek, és példát mutat az Európai Unió biztonságának megteremtésében. A román államfő reményét fejezte ki, hogy az ország következetes erőfeszítései hamarosan elismerésre találnak. Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy az euróövezethez való csatlakozás Románia egyik legfontosabb középtávú célkitűzése.

„Románia schengeni és euróövezeti tagsága fontos lépés az európai projektben való részvételünk megerősítése felé” – fogalmazott Iohannis.

Az elnök hozzátette, a világjárvány okozta válság rávilágított arra, hogy bizonyos mechanizmusok javítására van szükség mind Schengenben, mind az euróövezetben. „Ebből a szempontból Románia aktív szerepet kíván játszani valamennyi erőfeszítésben, amely ezeknek a problémáknak a megoldására irányul” – nyomatékosította Klaus Iohannis.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?