Sürgeti a polgármestereket Cseke Attila: mérjék fel minél hamarabb az épületek földrengésveszélyét

A fejlesztési minisztérium finanszírozást biztosít földrengésbiztonságra. Négy finanszírozási eszközt bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére a fejlesztési minisztérium, földrengésbiztonsági munkálatokra – hívta fel a figyelmet Cseke Attila RMDSZ-es miniszter.

„Arra kértem minden olyan önkormányzati vezetőt, aki finanszírozást nyert az épületek földrengésbiztonsági felújítására, tegyen meg minden szükséges lépést ahhoz, hogy az építkezési munkálatokat minél előbb elkezdjék. Továbbá arra kértem a polgármestereket, mérjék fel minél hamarabb az épületek földrengésveszélyét. A finanszírozást biztosítjuk, mindenki tegye meg a szükséges lépéseket” – hangsúlyozta a miniszter.

Fotó: rmdsz.ro

A szaktárcavezető emlékeztetett: az RMDSZ javaslatára módosult a törvény, amely segítségével nem csak a tömbházlakások, hanem a kórházak, iskolák, közintézmények földrengésbiztonsági munkálatait is 100 százalékban finanszírozza a szaktárca.

Cseke Attila elmondta: a helyreállítási alapból 282 millió eurót biztosít a szaktárca 238 épület földrengésbiztossá tételére, ezek közül már 59 esetében elkezdődött a kivitelezés. Kormányzati pénzből további 366 épület megerősítésére kapott finanszírozási kérést a szaktárca, ezek közül 145 pályázat teljes, és kaphat így finanszírozást. Évente 200 millió lejt költhet erre a célra a szaktárca, de ennél nagyobb összegre, 500 millió lejre is finanszírozási szerződést köthet.

A minisztérium az iskolák, óvodák, bölcsődék, egyetemek és egyéb tanügyi intézmények, illetve a kórházak és egészségügyi intézmények épületeinek földrengésbiztonságára külön, gyorsított eljárással működő finanszírozási mechanizmust hozott létre, amely segítségével eddig 31 iskolafelújítására érkezett támogatható kérés a szaktárcához. A kórházak felújítására vonatkozóan két hete döntött, az RMDSZ javaslatára a kormány.

A fejlesztési minisztérium ugyanakkor finanszírozást biztosít az önkormányzatok számára a földrengésveszély felmérésére vonatkozó munkálatokra is, és arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy a közintézmények felmérését legkésőbb januárban kezdjék el, és legkésőbb egy éven belül minden földrengésveszélyes iskolaépületet és kórházépületet térképezzenek fel. A tömbházlakások esetében a határidő 2026 júniusa.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?