banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Spontán tüntetés Románia egyetlen robbanóanyag-gyártó üzemében

A költségvetésüket megfelezték, az alkalmazottak még nem kapták meg a decemberi bérüket. „Isten ments, hogy esetleg orosz támadás érje az országot" – mondják a tiltakozók.

A fogarasi lőporgyár Románia egyetlen robbanóanyag- és szilárd hajtóanyag gyártó üzeme, hétfőn reggel mintegy 150 alkalmazott vonult az udvarra, tiltakozva a gyár idei költségvetésének megfelezése ellen, számol be a Marosvásárhelyi Rádió.

Elégedetlenek, mert nem kapták meg a decemberi fizetésüket, és mert a 2024-es költségvetési előirányzat az idei béralapnak csak a felét biztosítja.Fotó: Lucian Cupu Facebook oldala
A sérelme
zik, hogy nincs kommunikáció a gyárat tulajdonló Romarm vállalat vezetőségével, a jelenlegi vezérigazgató megbízatása amúgy is január végén lejár.
„A múlt hét végén értesültünk arról, hogy a
porfeldolgozó üzem költségvetését felére csökkentették, ami azt jelenti, hogy az idei évre nincs elég pénz a fizetésekre. Minden alkalmazott elégedetlen, bizonytalanok saját és a vállalat jövőjét illetően, különösen, hogy ez az egyetlen romániai por- és robbanóanyag-gyártó" – mondta Lucian Cupu, a Nitramonia Rompiro szakszervezeti vezetője.
Azzal érvel, hogy bár háború van a határon, a lőszergyártás
volumene nem nőtt, és a beígért beruházások késnek.
„Az emberek ugyanolyan körülmények között dolgoznak, eddig semmit sem fektettek be. Ez egy
fontos téma kellene legyen, hogyan készülünk fel egy esetleges orosz támadásra, mivel védekezünk. Vehetünk F16 repülőket, korvetteket, de szükség van arra, amit Fogarason gyártunk, hogy lőni és robbantani lehessen, ám a helyzet nem úgy alakul, ahogy elvárnánk" – mondja a szakszervezeti vezető.
Az alkalmazottak az elkövetkező időszakban folytatják a tiltakozást, és a
vállalatvezetés reakciójától teszik függővé, hogy Bukarestben szerveznek-e tüntetést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?