Röntgenkapuval átvilágított teherforgalmi sávot nyitottak a Pete–Csengersima határátkelőhelyen

Egy második teherforgalmi belépő sávot is megnyitottak a Pete–Csengersima közúti átkelőnél a román–magyar határon, és ennél röntgenkapuval világítják át a kamionokat az illegális bevándorlók kiszűrése érdekében – derült ki a román határrendőrség szerdai közleményéből.

Fotó: politiadefrontiera.roAz új teherforgalmi sáv beüzemelése alkalmából a legmagasabb szinten egyeztettek szerdán a határátlépés felgyorsításának lehetőségeiről a két ország határrendészeti szervei. A Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány és Victor Ștefan Ivașcu rendőrfőbiztos, a román határrendőrség vezetője közti megbeszélésen meghívottként Marian Matei Benone rendőrfőkvesztor, a román rendőrség vezetője is jelen volt.

A hatályos nemzetközi megállapodásoknak megfelelően (két uniós tagországról lévén szó) az újonnan kialakított sávon is csak egyszer állítják meg ellenőrzésre a járműveket, mégpedig a fogadó fél területén, vagyis a határ magyar oldalán. A román határrendőrség szatmárnémeti regionális kirendeltsége rendelkezésre tudja bocsátani a megfelelő számú képzett személyzetet a határellenőrzés felgyorsítása érdekében – hangsúlyozza a román fél által kiadott közlemény.

A találkozón a magyar és a román rendőri vezetők megtekintették a Pete–Csengersima határátkelőnél felszerelt röntgenkaput, amellyel ellenőrizhető, hogy nem bújtak-e el illegális bevándorlók egy-egy teherautó rakterében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?