Románia tartja a „világ legfiatalabb nagymamája” rekordját

Románia tartja a fiatal anyák és nagymamák rekordját, hívta fel a figyelmet Valeria Herdea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke.

„Sajnos Romániában vannak lányok, akik 12 évesen terhesek, és 14 évesen már kétgyermekes édesanyák. Mi vagyunk az az ország, ahol a világ legfiatalabb nagymamáját tartják számon, mindössze 23 éves volt, amikor az unokája született. Megdöbbentő látni, hogy minek vannak kitéve a gyermekeink! És még mindig nem beszélünk eleget azoknak a lányoknak és fiúknak az egészségéről, akik nagyon korán kezdik a szexuális életet" – mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.
Valeria Herdea arra szólította fel a szülőket és a nagyszülőket, hogy beszélgessenek a fiatalokkal, bátorítsák a gyerekeket, hogy megnyíljanak.Illusztráció: Mentsétek meg a Gyermekeket
„Beszélgessetek velük, hallgassátok meg a fiatalokat! (...) Próbáljuk meg megelőzni a betegségeket. Ismerjük fel, hogy vannak problémák" – mondta a CNAS elnöke.
Valeria Herdea azzal érvelt, hogy az új keretszerződésben számos olyan rendelkezés van, amely a serdülőket és a fiatalokat érinti, mint például a HPV-fertőzés megelőzése az 50%-ban kompenzált védőoltás révén vagy a hepatitis B- és C-vírusfertőzés megelőzése.

Elmondása szerint július 1-jétől, a keretszerződés új rendelkezéseinek hatályba lépésével a nem biztosított személyek számára lehetővé válik, hogy háziorvoshoz fordulhassanak, nyilvántartásba kerüljenek, a rákos megbetegedések kockázatának kitett személyek számára pedig lehetőség nyílik a betegség korai felismerésére.

Az Observator News felidézi, hogy 2012-ben a nemzetközi sajtó írt egy vaslui fiatal nőről, aki mindössze 23 évesen a világ legfiatalabb nagymamájaként vált világszerte ismertté. A lány mindössze 12 évesen adott életet gyermekének, majd hiába kérte a lányát, hogy maradjon az iskolában, ő is 11 évesen megszülte fiát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?