banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Részvételi költségvetés: ezek lettek a legnépszerűbb projektek a kolozsváriak szerint

Vasárnap este zárult le a kolozsvári részvételi költségvetés közönségszavazásos szakasza. A városháza egy hét múlva jelenti be a nyertes projekteket, amelyeket jövő évben megvalósítanak.

Az október elején meghirdetett közönségszavazáson a kolozsvári polgárok, a városban dolgozók vagy tanulók, és a tizennyolc éven felüliek szavazhattak a már befogadott 13 projekt egyikére.

A legnépszerűbb projekt a zöld területek bővítéséről szól, és az úgynevezett Miyawaki japán módszeren alapszik. A terv szerint városszerte minierdőket hoznának létre, amelyekbe cserjéket és honos fafajtákat ültetnének. A projekt kezdeményezői szerint egyre több ilyen erdő jelenik meg az európai városokban, a növények gyorsan nőnek, több szén-dioxidot nyelnek el, csökkentik a légszennyezést, valamint javítják az emberek mentális egészségét. Az erdő menedék lenne a madarak, rovarok számára, a lehullott levelek pedig természetes módon trágyázzák a talajt.

A technikának köszönhetően ezek az erdők önfenntartók lennének, ezért a minierdők fenntartási költségei alacsonyak. A négyszázezer eurós terv összesen 675 szavazatot kapott a városlakóktól.

A projektgazdák által használt illusztrációk

A kolozsváriak fontosnak tartják a városi temetők digitalizálását is. A tervezet benyújtói szerint erre főleg a Házsongárdi temető miatt lenne szükség, ami évente turisták százait vonzza, akik a híres írók, tudósok, orvosok vagy arisztokraták sírjait látogatnák meg.  A projekt keretén belül egy mobiltelefonról is elérhető adatbázist készítenének, ami megkönnyítené az emberek számára a sírhelyek megtalálását. Ez a projekt kapta a második legtöbb szavazatot.

A kolozsvári mentőszolgálat által benyújtott projekt keretében művészek által készített falfestményekkel tisztelegnének a tűzoltók, a mentősök, az orvosok és az asszisztensek munkája előtt. A falfestmények a tűzoltóság és mentőszolgálat épületein kapnának helyt. A kezdeményezők azt remélik, hogy a falfestmények növelik majd az érdeklődést a mentősök munkája iránt.

A negyedik helyet a tisztább bölcsődékről és óvodákról szóló projekt kapta, amelynek lényege egy olyan gépezet beszerzése – minden kolozsvári bölcsőde és óvoda számára –, amely a szőnyegeket, a matracokat és a kanapékat is képes teljesen megtisztítani a portól és a poratkáktól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?