Rafila: „generációk maradnak védtelenek a vírusokkal szemben”

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a Digi 24-nek adott interjújában felhívta a figyelmet arra, hogy egyre kevesebb szülő oltatja be a gyermekét, és emiatt „generációk maradnak védtelenek a vírusokkal szemben”. Arról is beszélt, az emberek tévesen hiszik, hogy egy fertőző betegség csak úgy eltűnik. „Ha csökken az átoltottság, megjelennek a betegségek” – figyelmeztetett a miniszter.

Az idei influenzajárványról Rafila elmondta, hogy a megbetegedések száma múlt héten 15 százalékkal csökkent az azt megelőző hét adataihoz képest. „Azonban a betegség terjedésének megállítására az egyetlen megoldás az átoltottság növelése lenne. Romániában 1,5 millió adag influenza elleni oltást adtak be, ami nem elég a betegség terjedésének megállításához. Más országokban sokkal többen kérték a vakcinát, leginkább a veszélyeztetett kategóriákat próbálták megvédeni” – mondta Rafila.

Fotó: Agerpres

Kifejtette, a kanyarójárvány még mindig terjed és áldozatokat követel, de úgy tűnik, „most a betegségekkel szemben védtelen gyermekek generációját neveljük. Ha minden évben 200 000 gyermekből csak 150 000 kiskorút oltunk be, az azt jelenti, hogy minden évben marad 50 ezer oltatlan gyermek, így a kanyaró tovább fog terjedni” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a szülők miért tagadják meg gyermekeiktől az oltást, Rafila azt válaszolta, az egész 2008-ban kezdődött. „Amikor bevezették a HPV elleni vakcinát, a kampány nagy kudarcot vallott, akkor kezdődött a bizalmatlanság az oltásokkal szemben. A másik probléma az, hogy a világjárvány is bizalmatlanságot váltott ki, a vírusnak több variánsa megjelent, a vakcina hatástalannak bizonyult, az érdeklődés pedig meredeken csökkent az emberek részéről” – fejtette ki az egészségügyi miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?