FRISSÍTVE - A kormány újabb harminc nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet

FRISSÍTVE: A veszélyhelyzet újabb harminc nappal történő meghosszabbítását javasolta az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a kormánynak, amely szerdai ülésén dönt erről. Az intézkedés február 12-től, péntektől lép hatályba. FRISSÍTÉS: A kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntött. 

A döntés értelmében érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom, azaz 23 és hajnali 5 óra között csak munkavégzés vagy életbevágóan fontos esetben hagyhatjuk el a lakásunkat, és ezt előre megírt felelősségvállalási nyilatkozattal kell alátámasztanunk. Szabályozzák az üzletek nyitvatartását: 21 óra után például csak a benzinkutak és a gyógyszertárak, továbbá a házhozszállítással foglalkozó éttermek maradhatnak nyitva.Ellenőrzés kijárási tilalom idején Kolozsváron | Archív felvétel: Kiss Gábor

A vendéglátóhelyek forgalmát is szabályozzák: az éttermek, kávézók és szerencsejáték-termek az adott település fertőzöttségi mutatójától függően félházzal vagy egyharmad kapacitással működhetnek, a legrosszabb esetben pedig zárva kell tartaniuk. A diszkók, klubok továbbra sem nyithatnak meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A játéktermek, játszóházak, beltéri fürdők ezután is zárva tartanak, de az edző- és fitnesztermek az egészségügyi szabályok betartásával működhetnek, akárcsak a kulturális és színházi intézmények. A sportrendezvényeket nézők nélkül tartják meg, de a szabadidős (csapat-) sporttevékenységeken résztvevők létszámát is korlátozzák tíz főben. Magánrendezvényeket – lakodalmakat, keresztelőket, évfordulókat stb. – tilos szervezni, miként kulturális megemlékezéseket, ünnepségeket sem; ellenben tüntetések lehetnek maximum 100 fő részvételével.

A veszélyesnek nyilvánított (sárga listás) országokból Romániába érkezőknek karanténba kell vonulniuk, de ez nem vonatkozik a határ menti ingázókra, a fuvarozókra, nemzetközi sportversenyek résztvevőire, a diplomáciai testületek tagjaira stb. Az orzságok listáját a közegészségügyi hatóság rendszeresen frissíti.

A koronavírus járvány elleni védekezésül tavaly március 16-án 30 napos szükségállapotott hirdetett Klaus Iohannis államfő, amit utóbb még egy hónappal meghosszabbított. A védekezés enyhébb formája, a veszélyhelyzet tavaly május derekán lépett érvénybe, azóta a kormány havonta hosszabbítja meg.

Újdonság az eddigiekhez képest, hogy a határozattervezetben szerepel a települések fertőzöttségi aránya kiszámítási módszerének a megváltoztatása: e szerint a fertőzési gócokat – ha vannak –, vagyis a kórházakban, idősotthonokban stb. lévőket is figyelembe vennék a fertőzöttségi ráta megállapításakor. 

FRISSÍTÉS: A kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntött. 

Florin Cîţu miniszterelnök a szerdai kormányülést követően bejelentette: meghosszabbították a veszélyhelyzetet Románia területén. Ugyanakkor azt is közölte, hogy a fertőzöttségi ráta új kiszámítási módját, amely a fertőzési gócokban regisztrált eseteket is figyelembe veszi, csak 14 nap múlva kezdik alkalmazni.

A kormányfő úgy vélekedett: az új számítási mód nem fog sokat változtatni a jelenlegi rátán, mert a kórházakban és az idősotthonokban - vagyis ott, ahol a legnagyobb a fertőzési gócpontok kialakulásának valószínűsége - már beoltották az embereket.

Kapcsolódók

Kimaradt?