Péntektől pályázhatnak az önkormányzatok a közvilágítás fejlesztését célzó támogatásokra

Pénteken indul a közvilágítás korszerűsítését támogató program, felhasználói fiókot hozhatnak létre az önkormányzatok – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, akit az RMDSZ keddi hírlevele idézett.

„A közvilágítás korszerűsítését tervező önkormányzatok mától hozhatnak létre felhasználói fiókot a Környezetvédelmi Alap internetes felületén. Ez a feltétele annak, hogy péntektől benyújthassák pályázataikat a szaktárca által biztosított vissza nem térítendő támogatásra. Akárcsak tavaly, idén is 500 millió lejjel támogatjuk a települések közvilágításának energiahatékonyabbá tételét. Ugyanakkor megteremtettük annak a lehetőségét, hogy egy ennél 50 százalékkal nagyobb összegre, azaz 750 millió lejre kössünk finanszírozási szerződéseket, így biztosítva, hogy minden rendelkezésre álló támogatás felhasználásra kerül” – tájékoztatott Tánczos Barna.

A program célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. „A környezetkímélő közvilágítással egyúttal az energiaszámlák csökkentését is támogatjuk. A pályázó önkormányzatok a meglévő infrastruktúra energiahatékonyságának javítására és a közvilágítási hálózat korszerű bővítésére is finanszírozást kapnak. A beruházásnak az energiafogyasztás minimum 25%-os csökkentéséhez kell hozzájárulnia” – emelte ki az RMDSZ-es tárcavezető.Illusztráció | Fotó: Vargyasi Levente

Az ötezer lakosnál kisebb községek maximum egymillió lejes, az ennél nagyobb községek kétmillió lejes, a kisvárosok legfeljebb hárommillió lejes támogatásra pályázhatnak. A másodrangú megyei rangú városok esetében a maximális támogatási összeg ötmillió lej, az első rangúak esetében pedig hatmillió lej. Azok az önkormányzatok is benyújthatják finanszírozási igényeiket, amelyek még nem készítették el a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó teljes műszaki tervet. Ezeket a pályázati kérés jóváhagyása után is lehetőség lesz pótolni a második elbírálási szakaszban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A pályázati dokumentációt augusztus 19-én, reggel 10 órától tölthetik fel az önkormányzatok a Környezetvédelmi Alap internetes felületére. Akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal, nem kell újat létrehozzanak. Részletes információk itt találhatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?