Korszerűsítik a közvilágítást Marosszentgyörgyön

A marosszentgyörgyi önkormányzat európai uniós alapokból úgynevezett okos-LED-es közvilágítást hoz létre a Maros megyei településen.

Kép forrása: Sófalvi Szabolcs polgármester Facebook-oldalaTöbb mint 1000 új lámpatestet és lámpatartót szerelnek fel ősz végéig Marosszentgyörgyön, beleértve a közigazgatásilag hozzátartozó Csejd és Tófalva településeket is. Valamennyi utcai oszlopra LED-es világítótesteket szerelnek fel, amelyek „okos” programozás alapján működnek majd – jelentette ki a sajtónak Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere.

„A projekt előírja a község összes közvilágítási lámpájának cseréjét, beleértve a tartókart is, és gyakorlatilag a smart-típusú közvilágításra való átállást. A smart, azaz okos azt jelenti, hogy minden központosított, az utcákon a világítás intenzitása csökkenthető vagy növelhető, a rendszer szenzorokkal van felszerelve, ha nincs nagy forgalom a különböző utcákon, akkor csökkenhet a fényerő” – magyarázta a polgármester.

A projekt megvalósításával a közvilágítás energiahatékonysága nő, az áramfogyasztás pedig több mint 50 százalékkal csökken – húzta alá Sófalvi Szabolcs. „Ha eddig havi 12-15 ezer lej volt az áramfogyasztás, akkor most havi 7 ezer lej alá csökken, ami azt jelenti, hogy 50 százalék feletti megtakarítás érhető el, ami a jelenlegi körülmények között jelentős előrelépés” – mondta.

A több mint egymillió lejes beruházás a település bejáratánál több utcában is elkezdődött, és a Stejarului utca környékén folytatódik.

Kapcsolódók

Kimaradt?